LTO+Noord+wil+af+van+drempel+wildschade
Nieuws
© ANP

LTO Noord wil af van drempel wildschade

LTO Noord vraagt de provinciebesturen van Drenthe, Groningen en Friesland het behandelingsbedrag en eigen risico bij wildschade door beschermde diersoorten achterwege te laten.

Het gaat om soorten als de das en de bever. Daarmee gaat het relatief goed, waardoor het aantal schades toeneemt, ook omdat deze soorten niet mogen worden bestreden.

Door behandelingskosten voor schades door vooral de das in rekening te brengen, staat het draagvlak voor bescherming echter onder druk, waarschuwt de belangenorganisatie.

Goed beheer

'Het huidige systeem met meldingsdrempel en schadevergoeding staat een goed inzicht op de werkelijke schade in de weg en daarmee een goed beheer', stelt LTO Noord.

Drempels voor het vragen van vergoeding zijn te hoog en de uiteindelijk toegekende vergoeding is veelal lager dan de gevoelde schade.

Schadepatroon

Zeker als het gaat om een diffuus schadepatroon, waarbij de schades steeds enkele honderden euro's betreffen, is dit volgens LTO Noord een bron van ergernis. 'Het is tijd om nieuw beleid vast te stellen.'

Volgens LTO moet voor de diersoorten das, wolf, wilde kat, otter, lynx, steenmarter en bever het behandelbedrag bij een tegemoetkoming in de schade worden terugbetaald aan de aanvrager. Zzonder dat voor de boer een eigen risico geldt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer