LTO Noord ziet hert zonder hek niet zitten

LTO Noord ziet niets in de komst van grootwild naar het Drents-Friese Wold. De te verwachten economische schade voor de landbouw weegt niet op tegen de voordelen.

LTO+Noord+ziet+hert+zonder+hek+niet+zitten
© Partij voor de Dieren

Alleen als er een volledig raster komt om de aanliggende landbouwpercelen te beschermen, valt er over de introductie van groot wild te praten. Het gaat vooralsnog om edelherten en damherten.

Uit recent onderzoek blijkt dat de wildschade tot jaarlijks 5 miljoen euro kan toenemen op landbouwpercelen tot op 4 kilometer van het natuurpark. Dan wordt gerekend met de introductie in drie kerngebieden van maximaal 160 edelherten en een nog te bepalen aantal damherten.

Geen vertrouwen

LTO Noord heeft de afgelopen weken de leden geraadpleegd in het gebied. Die waren volgens regiobestuurder Jan Bloemerts unaniem: geen grootwild. 'De leden hebben er geen vertrouwen in dat ze schadeloos worden gesteld. Wildschade is nu eenmaal moeilijk te meten.'

Het is voor LTO Noord een uitgemaakte zaak: als er geen hek om het Drents/Friese Wold komt, dan werkt de landbouw ook niet mee aan de herintroductie van het edelhert en de introductie van damherten in het natuurgebied. Bloemerts: 'Ook gedeeltelijke omrastering zoals nu wordt voorgesteld, is volgens ons geen oplossing. De zogeheten natuurlijke verbindingszones worden dan open gehouden. Maar de herten kunnen dan nog steeds op landbouwpercelen komen.'

Bollenteelt

De LTO-bestuurder maakt zich vooral zorgen om de toekomst van de kapitaalintensieve bollenteelt in het gebied. 'Nog los van de vergoeding van wildschade; de gronden die daar geschikt voor zijn, laten zich dan nog moeilijk verhuren.'

Bollentelers uit West-Nederland die in het Noorden hun bollen vermeerderen, zullen het risico niet nemen, verwacht Bloemerts. Volledige omheining kan wel eens goedkoper uitpakken dan ieder jaar flink in de buidel tasten om wildschade te vergoeden, schat LTO Noord in. 'Er wordt nu gerept over het maken van aparte afspraken met de telers in het gebied. We zijn benieuwd wat die dan inhouden.'

De Drentse gedeputeerde Henk Jumelet laat weten alleen voor een herintroductieplan te gaan dat door alle partijen wordt onderschreven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer