Brazili%C3%AB+nekt+dit+seizoen+de+uienmarkt
Achtergrond
© Anton Dingemanse

Brazilië nekt dit seizoen de uienmarkt

De exportcijfers voor uien blijven vanaf eind februari achter ten opzichte van vorig jaar. Met name het wegblijven van vraag vanuit Brazilië weegt zwaar.

Tot en met week 12 is dit seizoen 822.000 ton uien naar het buitenland verkocht. Dat is zo'n 25.000 ton minder dan vorig jaar op hetzelfde moment, blijkt uit exportcijfers van GroentenFruit Huis.

Het verschil tussen beide afzetseizoenen voor zaaiuien is vooral de laatste paar weken gemaakt. Vanaf eind februari komen de exportvolumes nauwelijks meer boven 15.000 ton per week, terwijl vorig jaar in deze periode nog weleens 20.000 ton werd weggewerkt.

Tweede afnemer

Vooral het verlies aan export naar Brazilië telt zwaar. Vorig jaar was tot eind maart al 94.000 ton uien naar het Zuid-Amerikaanse land verscheept. Brazilië was daarmee de tweede afnemer van Nederlandse uien na Senegal. Dit seizoen blijft de export beperkt tot slechts 7.000 ton.

De uiennoteringen zijn al vanaf december 2016 niet meer boven de 10 euro per 100 kilo uitgekomen

De kleinere afzet naar Brazilië wordt enigszins gecompenseerd door meer aanvoer naar West-Afrika. Verder kocht met name Groot-Brittannië tot en met week 12 al ruim 100.000 ton Nederlandse uien. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar.

Nieuwe markten

Positief zijn ook de ontwikkelingen op nieuwe markten als Indonesië, Maleisië, Panama en Nicaragua. Met name Maleisië is uitgegroeid tot het vierde exportland met een afname tot dusver van 53.000 ton, een groei van meer dan 30 procent ten opzichte van 2015-2016.

Ook de inspanning van de Nederlandse overheid samen met GroentenFruit Huis om meer uien te leveren naar Indonesië blijkt succesvol. Ondanks de hoge fytosanitaire eisen steeg het exportvolume van 15.500 ton tot 23.000 ton.

Deze positieve berichten zijn evenwel niet genoeg om enige stemming te brengen op de uienmarkt. De uiennoteringen zijn al vanaf december 2016 niet meer boven de 10 euro per 100 kilo uitgekomen. De afgelopen weken daalde de telersprijs voor uien geleverd uit de schuur tot minder dan 1 euro per 100 kilo.

Nauwelijks meer voorraad

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de uienproductie in Nederland van oogst 2016 bijna 1,2 miljoen ton bedroeg. Netto was dat ondanks een areaaluitbreiding van 4 procent zo'n 50.000 ton minder dan in 2015. Inventarisaties laten ook zien dat de huidige voorraden nauwelijks hoger zijn dan een jaar geleden.

De geest is echter uit de fles. De nieuwe markten die voor activiteit moeten zorgen na de jaarwisseling, nemen nog onvoldoende volumes af. Het is daarom zeer twijfelachtig of er dit jaar meer dan 1 miljoen ton uien naar het buitenland verkocht zal worden. Vorig jaar lukte dat nog wel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer