Heyboer zaait bio-uien met dubbele gps

Onder prima omstandigheden en met een speciale machine zaaide Arjan Hendriksen van loonbedrijf Heyboer vandaag een perceel bio-uien op het bedrijf van Jan en Mark van der Veen in Dronten.

Heyboer paste de Monosem zaaimachine speciaal aan voor de inzaai van biopercelen. Met de machine zaait Hendriksen in één werkgang drie bedden van 1,50 meter breed met per bed vier plantrijen.

'We hebben op deze machine een extra gps-systeem gebouwd. Die zorgt voor aansturing van de zaaimachine separaat van de trekker. Daardoor kunnen we nog nauwkeuriger op de rij recht zaaien', vertelt Hendriksen.

Onkruidbestrijding

Juist voor de biologische teelt zorgt deze manier van inzaaien dat de telers op het scherpst van de snede hun mechanische onkruidbestrijding kunnen uitvoeren, legt Hendriksen uit. 'Dankzij de rechte rijen en de exacte gps-coördinaten is het mogelijk om kort langs de uienplanten te schoffelen.'

Hendriksen kan met de combinatie zo'n 15 hectare per dag inzaaien. De omstandigheden om in te zaaien zijn op dit moment uitstekend, vindt de loonwerker. 'Het is perfect weer voor de voorjaarswerkzaamheden. Het ziet er naar uit dat we in twee weken tijd de volledig inzaai van uien zowel biologisch als gangbaar kunnen afronden, dat is vrij uniek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer