Exporteur+wil+uien+verschepen+naar+hongersnoodgebieden
Nieuws
© Anton Dingemanse

Exporteur wil uien verschepen naar hongersnoodgebieden

Uienexporteur Wiskerke Onions pleit ervoor om het overschot aan Nederlandse uien van dit seizoen in te zetten voor verlichting van de hongersnood in Oost-Afrika.

Directeur Chayenne Wiskerke van het Zeeuwse exportbedrijf doet de oproep voor het beschikbaar stellen van uien in het Financieele Dagblad. Zij schat in dat er dit seizoen sprake is van een overschot van 85.000 tot 100.000 ton aan Nederlandse uien.

'Wij willen voorkomen dat kwalitatief goed voedsel wordt vernietigd, terwijl miljoenen mensen honger lijden', stelt Wiskerke. Zij vertelt in de krant dat ze al ambassades en wereldvoedselorganisaties heeft aangeschreven om te kijken wat mogelijk is om containers met uien naar de hongersnoodgebieden te verschepen.

Tegenvallende exportcijfers

De markt voor Nederlandse uien ligt de laatste weken volledig op zijn gat. De exportcijfers vallen zwaar tegen in de tweede seizoenshelft. Vanwege het wegvallen van de vraag zijn de beursnoteringen voor zaaiuien beneden 5 euro per 100 kilo gezakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer