Kleine uitbreiding uienareaal

Zaadfirma's gaan voorlopig uit van een lichte stijging van het areaal zaaiuien in Nederland. Wel zijn er minder plantuien geplant.

Kleine+uitbreiding+uienareaal
© Nieuwe Oogst

Vooral in de relatief nieuwe teeltgebieden verwachten de zaadfirma's De Groot en Slot en Hazera uitbreiding van het uienareaal. 'In Drenthe, Groningen, Limburg en Oost-Brabant breidt de uienteelt nog steeds uit', vertelt Frank Druyff van Hazera. 'Op akkerbouwbedrijven in Flevoland en in het zuidwesten van het land hebben uien vaak een vaste plek in bouwplan. Daar is het verwachte areaal stabiel.'

Nu vrijwel alle uien in Nederland gezaaid zijn, kunnen de zaadfirma's een eerste indicatie geven van het ingezaaide areaal. 'Op basis van onze verkoopcijfers verwachten we een areaal voor zaaiuien dat in de buurt komt van 25.000 hectare', stelt Jaap Jonker van De Groot en Slot. In 2016 was het areaal zaaiuien volgens het CBS 24.300 hectare.

Duur plantgoed

Zowel Jonker als Druyff meldt dat er minder plantuien staan in Nederland. Dat is een gevolg van de beschikbaarheid van plantgoed en de prijzen voor uitgangsmateriaal. Jonker gaat uit van een areaal plantuien dat 10 tot 15 procent lager is dan vorig jaar. Omdat er minder plantuien komen, was er bij de zaadfirma's dit voorjaar iets meer vraag naar vroege uienrassen als Vento, Centro en Hybing.

Ook gaat de verschuiving naar meer rode zaaiuien geleidelijk door. Afgelopen jaar was het aandeel rode uien 12 tot 13 procent op het totale areaal. 'Dat zal weer iets meer zijn', verwacht Druyff. 'Deze verschuiving is een logisch gevolg van de goede afzetmogelijkheden voor rode uien. Afgelopen vijf jaar was de gemiddelde prijs structureel hoger dan die van de gele uien.'

Twijfelaars

Jonker is op zijn beurt niet verbaasd dat de huidige malaise op de uienmarkt nauwelijks effect heeft op het uienareaal. 'Wellicht zijn er enkele laatste twijfelaars die uiteindelijk iets minder inzaaien dan gepland. Maar over het algemeen accepteren akkerbouwers dat ze met uien kiezen voor een speculatief gewas. Af en toe een slecht jaar komt nu eenmaal voor.'

De afgelopen twee weken is in Nederland ongeveer driekwart van de uienpercelen voor dit seizoen ingezaaid. 'Het zijn uitzonderlijk mooie omstandigheden dit voorjaar', concludeert Druyff. 'Wel is het voor de pasgezaaide percelen te hopen dat we volgende week een buitje regen krijgen.'

Veelbelovend

Jonker bekeek deze week de eerste bovenstaande uien op percelen die half maart zijn gezaaid. 'De start van het uienseizoen is in elk geval veelbelovend', constateert hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer