Tekst sturingswet veehouderij volgende week bekend

Begin volgende week wordt de inhoud bekend van het wetsvoorstel Veedichte gebieden. Via een internetconsultatie kunnen betrokkenen reageren op de tekst van de wet die provincies veel meer mogelijkheden biedt om ontwikkelingen in de veehouderij te sturen.

Tekst+sturingswet+veehouderij+volgende+week+bekend
© Dirk Hol

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) heeft dat bekend gemaakt tijdens een Kamerdebat over de intensieve veehouderij. De wet, die ooit is begonnen als de Wet dieraantallen, heeft lang op zich laten wachten.

Dat heeft er mee te maken dat de aanpak tusssentijds over een andere boeg is gegooid. Uit een eerdere internetconsultatie bleek volgens Van Dam dat het oorspronkelijke wetsvoorstel in de praktijk onvoldoende bruikbaar zou zijn.

Ruimte bepalen

'Provincies krijgen met dit wetsvoorstel de mogelijkheid om te sturen op de ontwikkeling van veedichte gebieden, waarbij ze op alle facetten van de ontwikkeling van de veehouderij in die regio kunnen bepalen welke ruimte er is en welke ruimte niet geboden wordt', vat hij zijn nieuwe wetsvoorstel samen.

Na de intenetconsultatie en de verwerking van de reacties, gaat het wetsvoorstel naar de Raad van State. Als die advies heeft uitgebracht, zal de demissionaire staatssecretaris de beoogde wet zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer sturen.

De Kamerbehandeling wordt waarschijnlijk een taak voor het volgende kabinet. Maar Van Dam gaf in de Kamer wel aan dat de extra bevoegdheden dringend nodig zijn, met name voor de provincie Noord-Brabant.

Zorgwekkend

'Ik vind het zorgwekkend dat de spanning en de polarisatie over de toekomst van de veehouderij zo hoog oplopen, iets wat ik al tijden in Brabant zie gebeuren. Er moet daar iets gebeuren, het kan zo niet verder', aldus de bewindsman.

In het Kamerdebat gaven de linkse partijen aan dat ze het helemaal met Van Dam eens zijn. De VVD heeft echter veel bedenkingen. 'Er zijn binnen de wet- en regelgeving voldoende mogelijkheden om op onwenselijke situaties te sturen of aanvullende voorwaarden te stellen', zei woordvoerder Helma Lodders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer