'Kwaliteit van biest op deelnemende bedrijven is goed'

Paul Arts runt samen met zijn vader Cor het bedrijf Arts Food Products in 's-Hertogenbosch. Ze leveren een biestproduct voor lammeren van geiten en schapen. De basis daarvoor zamelen ze in bij melkveehouders in Noord-Brabant, waaronder bij Hanneke Hoefnagel in Beneden-Leeuwen.

Hoe zamelt u de originele biest precies in?
'We krijgen die van enkele tientallen melkveehouders. De boeren hebben een 10 litercontainer om de biest in op te vangen en die halen wij vervolgens zelf op.'

Wat doet u met die biest?
'De biest wordt op de melkveehouderij meteen ingevroren en pas op de productielocatie langzaam op 40 graden gebracht. We analyseren eerst de kwaliteit. Daarna vriesdrogen wij de biest en brengen deze in poedervorm als puur biestproduct op de markt.'

Wat zijn de eisen van dit pure biestproduct?
'De IgG-waarde is minstens 30 gram per liter en de biest bestaat uit meer dan 70 procent eiwit.'

Aan welke eisen moeten deelnemende melkveehouders voldoen om biest te kunnen leveren?
'Bedrijven moeten een hoge gezondheidsstatus hebben. Ze moeten vrij zijn van paratbc en BVD-onverdacht zijn.'
Wat levert dat melkveehouders op?
'Een financiële vergoeding van 15 tot 22 euro voor een kan van 10 liter. Belangrijker voor veel melkveehouders is dat wij een gratis meting uitvoeren en de gegevens terugkoppelen. Boeren weten dus precies wat de kwaliteit van de biest is en of zij daarop moeten sturen in hun bedrijfsvoering.'
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van de biest?
'Goed. De IgG-waarde is gemiddeld over alle deelnemende bedrijven bijna 54 gram IgG per liter biest, waar 50 gram is aanbevolen. Per melkveehouder zijn er natuurlijk verschillen met een laagste meting van 30 gram en een hoogste van 96 gram.'
Zit er verschil tussen koeien en biestkwaliteit?
'Oudere koeien leveren de beste biest. De kwaliteit wordt vaak hoger als de droogstand van koeien langer is. Het ongeboren kalf heeft in de buik al veel van de werkzame stoffen nodig.'

Bij slechte biest gaan de alarmbellen rinkelen?
'Dan groeien de kalveren op in minder goede gezondheid. Het inzicht in de kwaliteit van de biest is daarom voor veel melkveehouders van groot belang.
'We zien dat boeren ook onderling biest doorgeven, maar dat is niet zonder risico. Door de hoge temperatuur kan biest een broeinest voor bacteriën worden.'

Bekijk meer over:

Weer

  • Zaterdag
    6° / 3°
    90 %
  • Zondag
    5° / 3°
    60 %
  • Maandag
    3° / 0°
    20 %
Meer weer