GD+lanceert+biestopname+check+voor+lam
Nieuws
© VidiPhoto

GD lanceert biestopname check voor lam

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert een Biestopnamecheck. Daarmee kan gemeten worden hoeveel beschermende afweerstoffen er in het bloed van lammeren zit.

Een goede biestvoorziening is volgens de GD essentieel voor een goede start van pasgeboren lammeren. Met de biest worden beschermende afweerstoffen (IgG) opgenomen die belangrijk zijn voor de afweer tegen ziekteverwekkers in de periode dat het eigen immuunsysteem van het jonge dier nog in ontwikkeling is.

Pasgeboren

Vooral de eerste uren na geboorte zijn de darmen van het pasgeboren dier goed doorlaatbaar voor IgG. Daarom is het, zo meldt de GD, belangrijk dat de dieren kort na de geboorte tijdig en voldoende biest binnenkrijgen van goede kwaliteit. De uitslag van de biestopnamecheck laat zien of de lammeren voldoende of juist te weinig IgG hebben opgenomen via de biest.

Steekproef

GD adviseert , met name bij koppelproblemen zoals gewrichts- en hersenvliesontsteking, een steekproef van vijf lammeren in de leeftijd van twee tot zeven dagen te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer