Tot+3%2C6+kilo+minder+fosfaat+door+melkmeting
Nieuws
© Mike Schellart

Tot 3,6 kilo minder fosfaat door melkmeting

Door fosfor in de melk nauwkeurig te bepalen op basis van infrarood analyses is het mogelijk om de fosforgift en de fosforbehoefte van de melkkoe op elkaar af te stemmen. Hierdoor is tot 3,6 kilo minder fosfaat per lactatie te produceren, zonder dat de gezondheid op het spel staat.

Dat komt overeen met een 17 procent efficiëntere fosforbenutting, zo blijkt uit onderzoek van Ibrahim Jibrila, onder begeleiding van prof. Henk Bovenhuis bij de leerstoelgroep Fokkerij & Genetica van Wageningen University & Research.

Dit onderzoek laat zien dat fosfor in melk goed kan worden bepaald door middel van infraroodmetingen. De ontwikkelde methode kan 84 procent van de verschillen in het fosforgehalte verklaren.

Routinematige planning

Infrarood analyses worden al jaren gebruikt voor de routinematige bepaling van het vet-, eiwit- en lactosegehalte in de melk. Dezelfde analyses ook kunnen worden gebruikt voor de bepaling van het fosforgehalte in de melk.

Dit maakt de praktische toepassing van fosforbepalingen relatief eenvoudig. Hierdoor zal een veehouder veel beter in staat zijn om de fosfaatgift van individuele koeien af te stemmen op hun behoefte.

Lactatiebasis

Dit kan leiden tot een besparing van 3.6 kilo fosfaat per melkkoe op lactatiebasis en een 17 procent efficiëntere benutting van fosfaat. De methode kan ook worden gebruikt voor de bepaling van het fosforgehalte in tankmelk en daarmee tot een nauwkeurigere inschatting van de bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat.

Verlagen van de fosforgift zonder dat er gezondheidsproblemen optreden en daarmee verkleinen van de fosfaatproductie, is alleen mogelijk wanneer het fosforgehalte van de melk bekend is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer