Van Dam beoordeelt oplossingen vleesvee en opfok

Het ministerie van EZ beoordeelt momenteel een aantal oplossingen voor de knelpunten in de vleesveehouderij en jongveeopfok, zegt Jos Bolk, voorzitter vakgroep Vleesvee van LTO Nederland.

Van+Dam+beoordeelt+oplossingen+vleesvee+en+opfok
© William Hoogteyling

LTO heeft afgelopen weken met EZ intensief contact gehad over de knelpunten die de fosfaatreductieregeling met zich meebrengt voor bedrijven met vleesvee en jongveeopfok. Daarbij is gekeken naar mogelijkheden om de geconstateerde knelpunten op te lossen.

'EZ wil meewerken aan het creëren van werkbare oplossingen.', zegt Jos Bolk, voorzitter vakgroep Vleesvee van LTO Nederland. Belangrijk bij de beoordeling van die oplossingen is dat er geen deur open gezet wordt om dieren uit de melkveehouderij ergens te stallen waarmee de reductie van het aantal dieren in gevaar komt. Bolk: 'We hebben verschillende oplossingen besproken. De beoordeling wordt nu uitgevoerd.'

Referentiedatum onwerkbaar

LTO heeft samen met LandschappenNL en de Federatie Vleesveestamboeken op 3 februari per brief Staatssecretaris Van Dam opgeroepen ervoor te zorgen dat de vleesveebedrijven niet het slachtoffer worden van de fosfaatreductie die in de melkveeveehouderij nodig is.

EZ wil meewerken aan het creëren van werkbare oplossingen.

Jos Bolk, voorzitter vakgroep Vleesvee van LTO Nederland.

De Fosfaatreductieregeling die op 17 februari 2017 is gepubliceerd geeft hieraan volgens Bolk volstrekt onvoldoende invulling. Zo is de referentiedatum van 15 december 2016 is voor de vleesveehouderij onwerkbaar.

Momentopname

'Het is een momentopname, en dan nog op een moment dat er op de bedrijven weinig dieren aanwezig zijn. Daarnaast kan de sector niet uit de voeten met de aanvoergrens van 2 dieren. Op heel veel bedrijven zullen doordat al voor 17 februari 2017 meer dieren zijn aangevoerd, ook de kalveren die geboren worden weer moeten worden afgevoerd. De vele reacties van vleesveehouders onderschrijven dit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer