Dip fosfaatreductieplan minder diep

De kans is groot dat het fosfaatreductieplan minder hard ingrijpt dan in de plannen staat, denkt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Dip+fosfaatreductieplan+minder+diep
© Johan Wissink

Romijn verwacht dat in de derde periode (juli en augustus) de doelstelling wordt bereikt en de 15 procent reductie dan niet noodzakelijk is. 'Het komt waarschijnlijk dichter bij de 10 procent dan bij de 15 procent.' Toch weet hij dat het plan veel ondernemers zwaar treft.

Die verwachting baseert de vakgroepvoorzitter op de huidige gang van zaken. 'De stoppersregeling lijkt succesvol, terwijl veehouders geen ontsnappingsclausules hebben voor hun melkvee of jongvee. Bij de opzet van de plannen was hier wel rekening mee gehouden.'

Drie periodes

Bij het fosfaatreductieplan krijgen melkveehouders een doelstellingsaantal. In de eerste periode (maart en april) moeten melkveehouders maximaal 5 procent in aantal grootvee-eenheden (GVE's) reduceren ten opzichte van het aantal op 1 oktober 2016. Voor de tweede periode (mei en juni) komt daar nog eens 5 procent bovenop, zodat de totale reductie op 10 procent komt.

Afhankelijk van het verloop van de nationale fosfaatreductie stelt minister Henk Kamp (EZ) het percentage voor de derde periode vast op maximaal 20 procent.

Maximaal 15 procent

Hier durft Romijn nu al uitspraken over te doen: 'Doordat de fosfaatproductie als gevolg van de stoppersregeling al een forse reductie kent en als de rest van de regeling goed verloopt, grijpt die derde periode minder hard in, tot maximaal 15 procent van de oorspronkelijke bezetting op 1 oktober 2016. Op zich goed nieuws, hoewel het voor veel ondernemers een bittere pil is om het veebestand in te krimpen.'

De vakgroepvoorzitter verwacht dat de sector daarmee vooralsnog aan het in het plan gestelde fosfaatreductiedoel voldoet. Er ontstaat dan een soort standstill tot 2018.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer