Biologische bestrijding zit in de lift

Biologische bestrijding krijgt wind mee. De politiek werkt aan een versnelde toelating van groene middelen, terwijl de markt een groei laat zien van 15 procent.

Biologische+bestrijding+zit+in+de+lift
© Trees Borkus-Henskens

Het Europees Parlement heeft onlangs een motie aangenomen om biologische bestrijdingsmiddelen met een laag milieurisico versneld tot de markt toe te laten. Bijna tegelijkertijd bracht het Mensenrechtencomité van de VN een rapport uit, waarin zij stelt dat het mogelijk is om de groeiende wereldbevolking te voeden met voedsel dat is geproduceerd zonder gebruik te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

'Ik geloof dan ook oprecht dat het tij nu aan het keren is', zegt de Wageningse hoogleraar Joop van Lenteren. Samen met collega's van Wageningen UR en van enkele bedrijven uit de sector, publiceerde hij een overzicht van alle opties die de biologische bestrijding nu al ter beschikking heeft.

Viertal gradaties

In hun artikel onderscheiden de auteurs een viertal gradaties van biologische bestrijding: biologische bestrijding die Moeder Natuur ons biedt, beschermen van ecosysteemdiensten, eenmalig introduceren van biologische bestrijders en commerciële biologische bestrijding.

'Ik geloof dan ook oprecht dat het tij nu aan het keren is'

Van Lenteren en collega's geven met name een overzicht van de meest intensieve, vierde vorm van biologische bestrijding tegen plagen. Die wordt Augmentative Biological Control genoemd, ofwel commerciële biologische bestrijding. Daarbij worden grote hoeveelheden micro-organismen of ongewervelde bestrijders gekweekt, om die vervolgens massaal los te laten in een gewas waar zich een plaag dreigt voor te doen.

Positieve boodschap

In het artikel staat een lijst met enkele honderden biologische bestrijders plus de ziekten en plagen die zij kunnen bestrijden. Van Lenteren: 'De positieve boodschap in dit artikel naar alle betrokken in dit veld is dat er nu al veel mogelijk is. Weliswaar is de markt voor biologische bestrijders nog maar 2 procent ten opzichte van de chemische middelen. Maar van de pak hem beet duizend chemische middelen die in de EU zijn geregistreerd, moet meer dan de helft op relatief korte termijn van de markt worden gehaald. Daartegenover laat de markt voor biologische bestrijdingsmiddelen nu een groei zien van meer dan 15 procent per jaar.'

Bijna belangrijker nog dan de gezondheid van de consument, vindt Van Lenteren de bescherming van de biodiversiteit die van deze biologische middelen uitgaat. 'Bij een vermindering van het gifgebruik wordt de biodiversiteit aantoonbaar rijker. En er is ook een positief verband tussen die biodiversiteit en de ecosysteemdienst gewasbescherming voor de agrarische productie.'

Niet-dogmatisch

Voor een verdere substantiële groei van de markt voor biologische bestrijding mikken Van Lenteren en collega's op een systeem dat zij 'Bewuste Landbouw' doopten. Die bewuste landbouw beweegt zich tussen biologisch en conventioneel en is vooral flexibel en niet-dogmatisch.

Het is ook een landbouw waarin alle belanghebbenden uit de productie- en consumptieketen samenwerken, met respect voor de omgeving en de natuurlijke hulpbronnen. In de conventionele landbouw is dat laatste helaas niet meer het geval. De landbouw is nu teveel gericht op winstmaximalisatie, zonder dat bijvoorbeeld de werkelijke milieu- en gezondheidskosten kosten worden doorberekend in het eindproduct, zo schrijven de auteurs in hun artikel.

Voedselproductie

'Wanneer alle belanghebbenden zich achter die vorm van voedselproductie scharen, kunnen we met gemak de 9 miljard monden voeden die we rond 2050 zullen tellen', aldus Van Lenteren. 'Het is alvast een grote opsteker dat de politiek in de vorm van de VN en de EU zich daar nu ook achter hebben geschaard.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer