Aantal bioboeren in Nederland stijgt 12 procent

Bij Skal Biocontrole staan inmiddels 1.831 biologische boerenbedrijven geregistreerd. Dat zijn er ruim 12 procent meer dan vorig jaar.

Aantal+bioboeren+in+Nederland+stijgt+12+procent
© Han Reindsen

Het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven steeg afgelopen jaar met 10 procent naar 2.586. Bionext meldt dat voor het eerst sinds 2010 het aantal biologische boerenbedrijven harder groeit dan het aantal handelsbedrijven. De oorzaak is volgens de ketenorganisatie het beperkte aanbod van biologische grondstoffen.

De nieuw geregistreerde boerenbedrijven mogen na de verplichte omschakelperiode van twee jaar hun producten als biologische producten leveren. Volgens Bionext is er veel behoefte aan bedrijven die willen omschakelen vanwege de groeiende vraag naar biologische producten in heel Europa.

Stimuleren door provincies

De groei van het aantal bioboeren in Nederland is voor een deel het gevolg van het stimuleren van de biologische landbouw door steeds meer provincies. Zo investeren de drie noordelijke provincies in onderzoek naar de meerwaarde van biologische landbouw en loopt in Groningen al langer een uitgebreid stimuleringsprogramma. Bionext stelt dat deze inzet van regionale overheden belangrijk is voor de ontwikkeling van de biologische sector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer