Bio%2Dbeurs+in+teken+van+Groen+bloeit
Interview
© Ruud Ploeg

Bio-beurs in teken van Groen bloeit

Projectleider Paulien Veerman van Bionext is organisator van de Bio-beurs die komende week plaatsvindt in de Zwolse IJsselhallen. Voor deze derde editie is gekozen voor het thema 'Groen bloeit'.

Waarom is er gekozen voor het thema 'Groen bloeit'?

'Vorig jaar was het thema 'Groen groeit'. We kiezen dit jaar voor 'Groen bloeit', omdat de sector volop in bloei staat. Biologisch wordt steeds groter, de verschillende ketens, innovaties, de bodem, alles wordt steeds mooier. Het was een kleine sector, maar nu kun je er niet meer omheen.'

Waarop richt het inhoudelijke programma zich?

'We bieden op de twee beursdagen zo'n vijftig inhoudelijke workshops aan. Daarmee maken ze een behoorlijk groot onderdeel van het aanbod uit, bedoeld om de beurs te versterken en bezoekers te inspireren. Na een bezoek aan de Bio-beurs moeten zij het gevoel hebben dat ze nieuwe dingen hebben gehoord en geleerd.'

Welke onderwerpen komen er zoal aan bod tijdens de workshops?

'True pricing is nu actueel. Waarom is gangbaar zo goedkoop in vergelijking met biologisch? Ook het klimaat is een actueel thema, evenals bodemgesteldheid en biodiversiteit. Daarnaast hebben we presentaties over het zelf produceren en afzetten van producten en wat er komt kijken bij het opstarten van een boerderijwinkel.'

Voor wie is de Bio-beurs bedoeld?

'Voor nieuwkomers, omschakelaars en biologische boeren. Boeren kunnen hier onderzoeken of biologisch bij hen past. De behoefte aan kennis en informatie is groot, merken wij. Omschakelaars kunnen in gesprek gaan met sectorgenoten en ervaringen delen. Voor biologische boeren is het interessant om contact te maken met vertegenwoordigers van de retail en handel in streekproducten.'

Welke vragen spelen er zoal bij omschakelaars?

'Binnen biologisch heeft een boer een sterkere positie in de keten. Zijn rol is daardoor ook belangrijker. Samen met afnemers kijkt hij naar het optimaliseren van de teelt, de marktbehoefte en de continuïteit van boer tot winkel. Daarnaast heeft een biologische boer te maken met aanvullende regels, waaraan hij invulling moet geven.'

Was het moeilijk om de beurs vol te krijgen?

'Nee, de stands zijn uitverkocht. We hebben zelfs een wachtlijst. Vorig jaar hadden we negenduizend bezoekers en daar mikken we dit weer op, al is de voorregistratie dit jaar veel hoger. 34 procent van de bezoekers is boer of tuinder, die komen veelal voor het inhoudelijke programma en de machines.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  15° / 11°
  10 %
 • Zondag
  14° / 13°
  90 %
 • Maandag
  12° / 8°
  20 %
Meer weer