Aantal Nederlandse biologische boeren groeit 12 procent

Het aantal geregistreerde biologische boerenbedrijven groeide in 2016 voor het eerst sinds 2010 harder (ruim 12 procent) dan het aantal biologische handels- en verwerkingsbedrijven.

Aantal+Nederlandse+biologische+boeren+groeit+12+procent
© Nieuwe Oogst

Er zijn nu 1.831 boerenbedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole, meldt Bionext. Door de krapte in het aanbod van biologische grondstoffen groeide het aantal handelsbedrijven langzamer, met 10 procent naar 2.586.

De nieuw geregistreerde boerenbedrijven mogen pas na de verplichte omschakelperiode van twee jaar hun producten als biologisch leveren. 'Het is zaak dat al deze bedrijven de omschakelperiode van twee jaar goed doorlopen', zegt Miriam van Bree, manager Bionext. 'In heel Europa groeit de vraag naar biologische producten. We hebben de nieuwe bio-boeren hard nodig om aan die vraag te voldoen.'

Steeds meer provincies kiezen ervoor om biologische landbouw te stimuleren. Zo gaan de drie noordelijke provincies samen onderzoek doen naar het effect van biologische landbouw op de economie, de voedselproductie, het milieu en het landschap. Groningen heeft daarnaast al een uitgebreid stimuleringsprogramma biologische landbouw.

Omschakelprojecten

Bionext ziet een prominente rol voor provincies als het gaat om het stimuleren van biologische landbouw door het organiseren van omschakelprojecten. Boeren kunnen hierbij via een introductiecursus kennismaken met biologisch, en in een keukentafelgesprek met een expert doorpraten over financiële en bedrijfsmatige aspecten.

Steeds meer provincies kiezen ervoor om biologische landbouw te stimuleren

Ook kunnen ze al hun vragen kwijt bij 'boerenbuddies': een ervaren bio-boer die fungeert als vraagbaak. De onlangs opgerichte Bio Academy gaat bovendien een belangrijke rol vervullen in kennisoverdracht aan omschakelende boeren.

Natuurinclusieve benadering

Van Bree: 'De natuurinclusieve benadering van biologische boeren voorkomt problemen met fosfaatoverschotten, met nitraat in het drinkwater of met gifresten op producten. Het is de landbouw van de toekomst. Zeker in Nederland waar de grenzen wat betreft intensivering van landbouw bereikt zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer