Omzet+FloraHolland+blijft+op+zelfde+niveau
Nieuws
© FloraHolland

Omzet FloraHolland blijft op zelfde niveau

Royal FloraHolland heeft in de derde vierwekelijkse periode van het jaar een omzet gehaald die gelijk is aan verleden jaar.

In vergelijking met 2016 was er in deze periode, van 27 februari tot en met 26 maart 2017, één belangrijke feestdag minder. In periode 3 van vorig jaar viel Internationale Vrouwendag, Moederdag in het Verenigd Koninkrijk en Pasen. Dit jaar worden Moederdag en Pasen drie weken later gevierd, waardoor de afzetpiek voor Pasen na deze periode valt.

Cumulatief een plus van 0,5 procent

De omzet in periode 3 kwam dit jaar uit op ongeveer 450 miljoen euro, waardoor de verkoop in de eerste drie maanden van dit jaar 0,5 procent stijgt ten opzichte van het afgelopen jaar. Dit resultaat werd bereikt met een aanvoer die 6,5 procent kleiner is dan in 2016 en een prijs die gemiddeld 7 procent hoger ligt.

Bij de snijbloemen daalde de omzet in periode 3 met 2 procent. De aanvoer bleef 6 procent achter en de gemiddelde prijs lag 7 procent boven die van vorig jaar. Bijna over de hele linie bleef de aanvoer achter, behalve bij lisianthus, freesia en alstroemeria. De roos was gemiddeld 15 procent duurder dan vorig jaar.

Planten

Het aanbod kamerplanten lag 4 procent onder het niveau van het afgelopen jaar, terwijl de prijs 6 procent hoger lag. De aanvoer van anthurium nam bijvoorbeeld met 22 procent toe, daarentegen daalde het aanbod van potnarcis met hetzelfde percentage.

Het tuinplantenseizoen is volgens FloraHolland eerder op gang gekomen. Hierdoor steeg de omzet met 10 procent. De bloemenveiling signaleert dat een steeds zwaarder product wordt aangevoerd in steeds grotere potten, waardoor de gemiddelde prijs automatisch hoger ligt. De meest opvallende tuinplant was de primula, waarvan het aanbod 16 procent boven het niveau van 2016 lag en de gemiddelde prijs 18 procent uitstak boven die van het afgelopen jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer