Vooral+Nederlandse+bloemen+bij+Engelse+en+Franse+bloemist
Nieuws
© FloraHolland

Vooral Nederlandse bloemen bij Engelse en Franse bloemist

Franse en Engelse bloemisten verkopen verhoudingsgewijs meer Nederlandse bloemen en planten dan de Duitse specialist. Dat blijkt uit de Bloemisten Kwartaal Scan van Royal FloraHolland.

Het onderzoek dat de bloemenveiling in 2016 in de vier kernlanden Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland liet uitvoeren, toont aan dat de Duitse bloemist zelfvoorzienender is.

Hij of zij betrekt bijna de helft van de bloemen en planten uit eigen land. In Frankrijk en Engeland zijn deze percentages lager: respectievelijk 29 en 10. Britse bloemisten halen ongeveer 60 procent van hun aanbod uit Nederland, Franse iets meer dan de helft.

Inspelen op trends

Volgens marktonderzoeker Tine Niezink is de productie van planten en bloemen in Duitsland groter dan in de twee andere landen. 'Duitse bloemisten kunnen hierdoor gemakkelijker inspelen op de trends 'local for local' en duurzaamheid.'

De bloemisten in Duitsland, Engeland en Frankrijk zeggen dat ze de meeste concurrentie te duchten hebben van supermarkten. Ook het online kanaal wordt genoemd, alhoewel de digitale verkoop de Duitse bloemist minder zorgen baart dan de Engelse en Franse.

Tuincentrum

De Duitse bloemist ervaart het tuincentrum als grotere concurrent. Ook Nederlandse bloemisten noemen vooral supermarkt en online verkoop als gevraagd wordt naar hun ervaringen op dit gebied.

Aan marketing besteden bloemisten relatief weinig tijd. Niezink: 'Bloemisten hebben vrijwel altijd eenmanszaken. Dat geeft veel werkdruk. Bloemen zijn daarnaast een merkloos artikel.' Volgens haar is creativiteit een sterk punt van bloemisten.

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer