Bloemenveiling+ziet+omzet+stijgen
Nieuws
© FloraHolland

Bloemenveiling ziet omzet stijgen

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in week 5 tot en met 8 zo'n 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde periode van 2016.

De stijging is te danken aan de goede verkopen rond Valentijnsdag. In de aanloop naar deze feestdag haalde de bloemenveiling de hoogste weekomzet ooit. In de eerste en de laatste week van deze vier weken durende periode was de omzetontwikkeling maar gemiddeld.

Bij de snijbloemen nam de verkoopwaarde ruim 4 procent toe. De aanvoer daalde met meer dan 6 procent, met als gevolg dat het gemiddelde prijsniveau bijna 12 procent steeg. Het aanbod van de top 4-producten was kleiner dan vorig jaar: roos door het koudere weer in Afrika, tulp doordat er minder telers waren, en chrysant en lelie vanwege de Engelse Moederdag die drie weken later wordt gevierd.

Planten

De aanvoer van kamerplanten daalde met 1 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, terwijl de middenprijs met 3 procent klom. Volgens FloraHolland zijn de verschillen met vorig jaar gering. De veiling signaleert iets meer aanvoer van kalanchoë en anthurium, terwijl het aanbod van phalaenopsis en potroos achterbleef.

De tuinplantenomzet ging terug met 1 procent. Telers brachten 3 procent minder planten op de markt. Dat leidde tot een prijsniveau dat 2 hoger was dan in 2016. 'Het tuinplantenseizoen moet nog op gang komen. Nu worden vooral producten als camellia en citrus afgezet', aldus een woordvoerder van de veiling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer