Sierwaarde+poinsettia+hoger+dan+vorig+jaar
Nieuws
© VidiPhoto

Sierwaarde poinsettia hoger dan vorig jaar

De gemiddelde sierwaarde van poinsettia komt dit jaar met 3,4 iets hoger uit dan vorig jaar. Dat blijkt uit het houdbaarheidsonderzoek poinsettia dat bij Royal FloraHolland heeft plaatsgevonden.

De onderlinge verschillen waren dit seizoen klein, zeggen de onderzoekers. 'Na vijf weken consumentenfase, de leidraad voor de bloei, was de gemiddelde sierwaarde bij 78 procent van de inzending nog voldoende. Bij de overige 22 procent was de gemiddelde sierwaarde matig.'

Het percentage uitval (2,9 procent) is dit jaar beduidend lager dan vorig jaar. Vijftien planten zijn afgeschreven vanwege Botrytis. Net als in het vorige seizoen is aan het einde van de test genoteerd of één of meerdere scheuten zijn aangetast met de ziekte. Bij 38 planten was dit het geval, waardoor het percentage planten dat op een of andere manier is aangetast op 10,3 procent uitkomt. Ook dit is een stuk lager dan in het seizoen 2015-2016. 'Een Botrytis-aantasting wil niet altijd zeggen dat de plant geen sierwaarde meer heeft. De consument zal een plant met één of twee aangetaste scheuten veelal niet weggooien', zeggen de onderzoekers.

Meer planten

Dit jaar hebben telers 92 poinsettia's voor het onderzoek ingezonden, wat 41 meer is dan vorig jaar. Deze inzendingen waren afkomstig van dertig verschillende bedrijven, acht meer dan in het voorgaande onderzoek.

Christmas Feelings was met 22 planten de meest ingezonden cultivar. Op de tweede plaats komt Titan Red met acht inzendingen. Op een gedeelde derde plaats staan Feelings Wonder, SK 136 en Titan White met zes planten. Rood is de nog steeds de belangrijkste kleur: hiervan zijn de meeste planten ingezonden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer