Natuurmonumenten+slaat+alarm+over+weidevogels
Nieuws
© Fred Vloo/Wikimedia

Natuurmonumenten slaat alarm over weidevogels

Natuurmonumenten slaat alarm over het voortbestaan van de weidevogels in Nederland. In navolging van de Vogelbescherming is de organisatie bang dat vogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik verdwijnen.

'Als wij er hier niet in slagen om de daling te stoppen, is het straks echt doodstil in de Nederlandse weiden', zegt Jan Roodhart, boswachter en weidevogelexpert van Natuurmonumenten. 'Staatssecretaris Martijn van Dam pleitte dit weekend voor extra geld voor onderzoek. Prima, maar de vogels hebben alleen een kans van slagen als er op korte termijn juist geld wordt vrij gemaakt voor extra weidevogelbeheer.'

Sinds 1 januari 2016 werken boeren gezamenlijk aan weidevogelbeheer. Het totaal aantal boeren dat aan agrarisch natuurbeheer doet en daarvoor subsidie krijgt, is echter gedaald van 40.000 naar 16.000. 'Het kan niet zo zijn dat de toekomst van de weidevogels alleen de verantwoordelijkheid is van een handjevol boeren en afhankelijk is van subsidie', zegt Roodhart.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer