LTO+Steenwijkerland+wil+korting+voor+verwijderen+asbestdaken
Nieuws
© Harry Tielman

LTO Steenwijkerland wil korting voor verwijderen asbestdaken

Boeren in gemeente Steenwijkerland moeten korting krijgen voor het verwijderen van asbest. Dat vindt LTO Noord Steenwijkerland. Samen met Business Club Steenwijkerland, de gemeente en de provincie Overijssel gaat LTO Noord onderzoeken.

Dat geeft voorzitter van afdeling Steenwijkerland Sander Pereboom aan. Gisteren startte het eerste Overijsselse proefproject om asbestdaken versneld aan te pakken in de gemeente Steenwijkerland. In die gemeente wordt een servicepunt ingericht waar ondernemers informatie en hulp kunnen krijgen bij asbestverwijdering.

In heel Steenwijkerland ligt nog ruim 25.000 vierkante meter aan asbestdaken. De, is de opgave nog heel erg groot, stelt Pereboom. 'In 2024 moet alles opgeruimd zijn. Er moet nog heel veel gebeuren en er komt steeds meer druk op asbestsaneerders. Wij willen er alles aan doen om asbestsanering te stimuleren. Het zou zonde zijn als een boer asbest niet verwijdert vanwege een gebrek aan informatie.'

Naast informatievoorziening' gaan de partijen ook onderzoeken of collectieve acties door het saneren groot in te kopen mogelijk zijn. Bovendien wordt gekeken naar de combinatie van asbestsanering en de aanleg van zonepanelen.

9 miljoen vierkante meter

In Overijssel is nog ruim negen miljoen vierkante meter asbestdak aanwezig. Het grootste deel daarvan ligt op bedrijventerreinen en op boerderijen en schuren op het platteland. Als asbestdaken verouderen gaan ze verweren. Daarbij komen asbestvezels vrij die bij inademing kankerverwekkend zijn. Ook bij branden kunnen deze vezels zich over een groot gebied verspreiden. Naast de gezondheidsrisico's leidt dit ook tot economische schade omdat omliggende bedrijven mogelijk tijdelijk worden gesloten en alle asbest moet worden opgeruimd.

De provincie Overijssel zet zich in voor een versnelde verwijdering van asbestdaken en trekt hiervoor 4 miljoen euro uit. Dat doet de provincie vooral door betrokken partijen zoals asbestverwijderaars, dakenleveranciers, aannemers en gemeenten te helpen eigenaren van asbestdaken te ontzorgen, en een aanbod te doen voor vervanging van hun asbestdak. In het najaar van 2016 hebben Provinciale Staten het plan van aanpak asbestdaken vastgesteld, waarin staat hoe de provincie de aanpak van asbestdaken stimuleert.

Samen met gedeputeerde Bert Boerman, Bert Boerman, wethouder Bert Dedden, en voorzitter Jurjen Hefrich (BCS) lanceerde Pereboom maandagmiddag in Steenwijk een website voor ondernemers in de gemeente.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer