SGP+vindt+dat+asbestsanering+in+de+knoop+zit
Nieuws
© DIRK HOL

SGP vindt dat asbestsanering in de knoop zit

De overheid laat burgers en agrarische ondernemers in de kou staan als het om de sanering van asbest gaat. Het doel om in 2024 alle daken asbestvrij te hebben, lijkt onmogelijk, stelt de SGP.

Tweede Kamerleden Elbert Dijkgraaf en Roelof Bisschop hebben daarom vrijdag schriftelijke vragen ingediend over de sanering van asbest in Nederland.

Ook zijn volgens de SGP'ers onlangs door de Inspectie SZW de regels voor het gebruik van hoogwerkers bij asbestsanering zo aangescherpt dat veel saneerders hun hoogwerkers niet meer zouden kunnen gebruiken.

Uitvoeren

Dijkgraaf: 'Als je als overheid de verplichting oplegt om te saneren, moet je er ook voor zorgen dat de mensen in het land deze verplichting uit kunnen voeren. Dat is nu absoluut niet het geval. Asbestsaneerders vertellen mij dat ze niet met de nieuwe regels voor werkbakken van hoogwerkers uit de voeten kunnen.'

'Als je als overheid een verplichting oplegt, moet je er ook voor zorgen dat die verplichting haalbaar en werkbaar is.'

Elbert Dijkgraaf, Tweede Kamerlid voor de SGP

'Het zou betekenen dat ze daken van binnenuit bijvoorbeeld een stal moeten gaan saneren. Alsof dat veilig is! Integendeel. Bovendien gaat sanering dan veel langer duren. 2024 gaan we dan al helemaal niet halen. De Inspectie moet als de wiedeweerga met asbestsaneerders om tafel gaan zitten om de regels werkbaar te maken.'

Financiële problemen

De SGP constateert verder dat veel landbouwbedrijven in de financiële problemen zitten en helemaal geen geld hebben om asbestdaken te vervangen. Dijkgraaf: 'Deze week was ik op de landbouwbeurs in Venray. Verschillende veehouders schoten me aan over de asbestverplichting. Ze hebben gewoon het geld niet om dit te betalen. De subsidies zijn veel te beperkt.'

Ook is het MIA/VAMIL voordeel vervallen, constateert Dijkgraaf. 'Het kan niet zo zijn dat boeren min of meer gedwongen worden om in strijd met de regels zelf het asbest maar van het dak te halen.'

Deltaplan

Net als LTO Nederland pleit Dijkgraaf voor een Deltaplan Asbest Sanering. 'Ik constateer dat er miljarden euro's uitgetrokken voor windmolenparken. Laten we een deel van dat geld gebruiken om asbestdaken te vervangen door zonnepanelen. Als je als overheid een verplichting oplegt, moet je er ook voor zorgen dat die verplichting haalbaar en werkbaar is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer