'Stoppersregeling zakelijk of emotioneel besluit'

Melkveehouders doen om verschillende redenen mee aan de stoppersregeling, blijkt op de zitdagen van ZLTO. 'Het is nooit alleen een zakelijke beslissing.'

%27Stoppersregeling+zakelijk+of+emotioneel+besluit%27
© Anton Dingemanse

Adviseur Gerard Willems sprak tijdens de zitdagen veel leden die overwogen om gebruik te maken van de stoppersregeling en van het fosfaatreductieplan van ZuivelNL. Zijn voorspelling dat er veel animo zou zijn voor de stoppersregeling kwam uit. Afgelopen maandag, op de eerste dag dat de regeling openging, was deze gelijk al overtekend.

Willems en andere ZLTO-adviseurs hielpen leden onder andere bij het invullen van de aanvraag. 'Dat moet helemaal correct zijn. Anders krijg je de aanvraag terug en doe je niet mee in de eerste tranche.'

Gewacht

Melkveehouders hebben verschillende redenen om mee te doen met de stoppersregeling. 'Sommigen wilden eerder stoppen, maar hebben gewacht op de regeling. Anderen moeten nog wennen aan het idee. Het is nooit alleen een zakelijke beslissing.'

Het is een soort bodemprijs voor de fosfaatrechten

Gerard Willems, bedrijfsadviseur ZLTO

Voor sommige deelnemers is de aanmelding voor de regeling een emotioneel moment. Willems noemt het voorbeeld van een oudere ondernemer die aan het eind van het invullen bij de button 'Verzenden' goed besefte dat die knop het eind van zijn bedrijf zou zijn. 'Dat was voor hem een bewogen moment.'

Rekenen

Er zijn ook jongere ondernemers die een zakelijk besluit namen om aan de regeling deel te nemen. Willems adviseerde een vader met een zoon die in de akkerbouw verder wil. 'We hebben samen zitten rekenen. Wat levert de stoppersregeling op? Wat levert de melkveehouderij nu op? Stoppen bleek een goede keus te zijn om de overstap naar akkerbouw te vervroegen.'

Willems sprak ook een melkveehouder die helemaal niet blij is met de loting, nu de inschrijving is overschreden. De kans op honorering is 25 procent. 'Daar schrok hij enorm van. De melkveehouder moet stoppen vanwege zijn gezondheid en ging er eigenlijk al vanuit dat hij met de regeling kon stoppen.'

Tweede tranche

De ZLTO-adviseur verwacht dat er bij melkveehouders weinig animo zal zijn om aan een tweede tranche mee te doen. Een reden daarvoor is de grond bij het bedrijf. Akkerbouw is vaak het alternatief. Maar de tijd dringt daarvoor, want het is al tijd voor de grondbewerking en straks begint het zaaien en poten. 'Ze kunnen niet wachten op de tweede tranche. Ze moeten weten wat er met de grond moet gebeuren.'

Willems vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over de liquiditeitsregeling die banken bieden voor deelnemers aan de stoppersregeling. Want de bedrijven die stoppen met melken, hebben een lange tijd geen inkomsten, maar ze kunnen nog niet helemaal stoppen omdat ze pas in 2018 de fosfaatrechten kunnen verkopen.

Lening

De liquiditeitsvoorziening bestaat uit een renteloze lening van 1.200 euro per grootvee-eenheid (GVE). Deelnemers moeten de lening aflossen van de opbrengst van de verkoop van fosfaatrechten.

Willems ziet wel voordelen in die regeling. 'Het is een soort bodemprijs voor de fosfaatrechten. Als de rechten meer waard worden, is dat winst. Daarnaast heb je snel renteloos geld beschikbaar dat je kunt gebruiken als werkkapitaal of om te investeren in omschakeling.' Het enige nadeel dat hij kan bedenken, is dat de bank een zekerheid zal willen, zoals een pandrecht op fosfaatrechten.

Zitdagen

ZLTO houdt nog zitdagen over de stoppersregeling op 2 en 3 maart en het fosfaatreductieplan op 1, 2 en 9 maart. Aanmelden daarvoor kan via de website.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer