'Afwijzing vleesveemotie grote tegenvaller'

De Tweede Kamer wenst geen uitzondering te maken voor vleesveehouders die door het fosfaatreductieplan onevenredig hard getroffen worden. Wel komt er een werkgroep die de problemen in deze sector in kaart gaat brengen.

%27Afwijzing+vleesveemotie+grote+tegenvaller%27
© Twan Wiermans

Voorzitter Jos Bolk van LTO-vakgroep Vleesveehouderij noemt de afwijzing van de motie donderdag door de Tweede Kamer een grote tegenvaller. Vleesveehouders worden in veel gevallen onevenredig hard getroffen door de GVE-regeling in het fosfaatreductieplan.

'Bedrijven die op 15 december 2016 minder dieren hielden dan normaal voor het bedrijf, zouden met deze motie geholpen zijn. Bijvoorbeeld de vetweiders, die in het voorjaar dieren aankopen en voor 15 december de dieren laten slachten.'

Strenger

Volgens Bolk zijn er veel knelgevallen in de vleesveehouderij. 'Voor deze bedrijven werkt de fosfaatreductieregeling strenger uit dan voor melkveebedrijven, waarvoor de regeling bedoeld is. Dat kan natuurlijk niet. We zullen daarom opnieuw met het ministerie hierover spreken.'

Anders rest er niets anders dan een gang naar de rechter

Jos Bolk, voorzitter LTO-vakgroep Vleesveehouderij

De motie van Jaco Geurts (CDA) waarin hij vraagt in kaart te brengen welke impact de fosfaatrechten hebben op vleesveehouders en natuurbeheer is wel aangenomen. 'Deze motie ondersteunt daarmee de oproep die we als LTO Nederland, LandschappenNL en de Federatie van Vleesveestamboeken eerder aan staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) hebben gedaan om knelsituaties in de vleesveesector op te lossen', zegt Bolk.

In gesprek

'We willen met ministerie en natuurbeherende organisaties snel in gesprek om tot structurele oplossingen te komen. Deze motie en de motie van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) over een knelgevallenloket moeten nu snel en ruimhartig worden ingevuld.'

Indien er geen oplossing komt voor deze vleesveehouders blijft er voor deze groep ondernemers geen andere mogelijkheid over dan een gang naar de rechter, aldus Bolk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer