Grondgebonden boeren ontzien in GVE-regeling

Grondgebonden melkveehouders moeten ook in de uitvoering van het fosfaatreductieplan worden ontzien. Dat is de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Grondgebonden+boeren+ontzien+in+GVE%2Dregeling
© Ruud Ploeg

In aangenomen moties van ChristenUnie, SP en PvdA wordt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken verzocht om bij de uitvoering van de GVE-regeling grondgebonden boeren net zo te ontzien als bij het fosfaatrechtenstel. In die laatste wet worden de grondgebonden boeren vrijgesteld van de generieke korting.

Van Dam zegde de Kamer donderdag bij de stemming toe te kijken naar de mogelijkheden om de verschillen in grondgebondenheid in het reductieplan van 2017 en het fosfaatrechtenstelsel te voorkomen. De motie van de ChristenUnie benadrukte dat de uitvoering van het fosfaatreductieplan niet in gevaar mag komen.

Bedrijfsovername

De bewindsman nam tevens een VVD-motie over, die problemen die spelen bij de overname van grondgebonden bedrijven moet oplossen. Boeren die na 2 juli 2015 een bedrijf overnemen, verkeren in onzekerheid over de fosfaatreferentie en de mate van grondgebondenheid.

VVD-Kamerlid Helma Lodders wees erop dat gegevens over de grondgebondenheid van de situatie voor 2 juli 2015 bij een bedrijfsovername niet worden overgenomen in de registratie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierdoor worden de veelal jonge boeren mogelijk onterecht geconfronteerd met de generieke korting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer