LTO+praat+met+EZ+over+knelpunten+niet%2Dmelkleverende+bedrijven
Nieuws
© Jan van Liere

LTO praat met EZ over knelpunten niet-melkleverende bedrijven

In de vleesveehouderij bestaat bij veel ondernemers zorg over de uitwerking van het fosfaatreductieplan voor de melkveehouderij voor hun bedrijven. LTO Nederland heeft deze zorgen woensdag voorgelegd aan het ministerie van EZ.

'We hebben de knelpunten die in de sector ervaren worden serieus kunnen bespreken', zegt Jos Bolk, vakgroepvoorzitter Vleesveehouderij. 'En we hebben natuurlijk ook aangegeven welke mogelijke oplossingen we zien. Daarover praten we volgende week verder met het ministerie.'

LTO vroeg in het overleg aandacht voor enkele aspecten waarover de afgelopen weken veel vragen gesteld zijn door leden (vlees-)veehouders. Meerdere veehouders geven bijvoorbeeld aan dat aantal dieren op 15 december 2016 (de referentie) geen goede afspiegeling is van het aantal dieren dat door het jaar heen op het bedrijf aanwezig is.

Afmesten in de zomer

Dit is bijvoorbeeld aan de orde bij bedrijven die omschakelen naar jongveeopfok en bij ondernemers die 's zomers vee afmesten in de wei. Veel zoogkoeienhouders geven aan dat ze meer dan twee dieren hebben aangevoerd sinds 15 december 2016. Dat betekent dat ook de aanwas teruggebracht moet worden naar 15 december 2016, met afvoer van kalveren en pinken als resultaat.

Verder is er zorg over de mogelijkheid om dieren in te zetten in natuurterreinen. Als deze dieren weer naar het bedrijf terugkomen leidt dit tot 'aanvoer' in termen van de regeling.

Meer uitwerking nodig

'Deze onderwerpen en mogelijke oplossingen vragen om een verdere uitwerking', aldus Bolk. 'Daar praten we volgende week verder over. Voor ons een signaal dat EZ hier serieus naar wil kijken en de zorg in de sector begrijpt.'

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer