FloraHolland+start+2017+met+lagere+omzet
Nieuws
© FloraHolland

FloraHolland start 2017 met lagere omzet

Royal FloraHolland is 2017 gestart met een lagere omzet. De verkoopwaarde van bloemen en planten in de eerste vier weken van dit jaar bleef met zo'n 280 miljoen euro 3 procent achter bij vorig jaar.

De teruggang in omzet is te wijten aan een kleinere aanvoer. Ten opzichte van 2016 was die 9 procent kleiner, onder andere doordat de rozenteelt in Afrika te kampen had met koud weer. Het kleinere aanbod had wel hogere prijzen tot gevolg.

Bij de snijbloemen daalde de omzet met 2,8 procent. Het gemiddelde prijsniveau was 7 procent hoger dan het afgelopen jaar, maar het aanbod lag 9 procent onder het niveau van 2016. Telers voerden vooral minder tulpen en rozen aan, terwijl het aanbod lisianthus juist fors toenam. Tulp en roos werden beter betaald dan vorig jaar, lisianthus juist minder.

Planten

De gemiddelde prijs van kamerplanten steeg met 2,4 procent in vergelijking met de eerste vier weken van 2016. De aanvoer zakte 7 procent. 'Kalanchoë sprong eruit met 11 procent meer aanvoer. De gemiddelde prijs daalde met 9 procent', meldt FloraHolland. Van phalaenopsis werd 9 procent minder verkocht, tegen ongeveer dezelfde prijs als vorig jaar.

De tuinplantenverkoop daalde 20 procent, terwijl de middenprijs met 30 procent steeg. Telers boden bijvoorbeeld 20 procent minder primula's aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer