Cosun+wil+nog+meer+suikerbieten
Nieuws
© Han Reindsen

Cosun wil nog meer suikerbieten

Cosun stimuleert akkerbouwers meer suikerbieten te zaaien door de uitgifte komend voorjaar van opnieuw extra ledenleveringsbewijzen (LLB's).

Voorzitter Dirk de Lugt meldt dat leden waarschijnlijk zo'n 8 procent extra LLB's kunnen kopen voor een prijs 5,50 euro per LLB. Eén LLB geeft het recht om één ton suikerbieten te leveren met een suikergehalte van 17 procent.

De Lugt maakte gisteren de uitgifte van extra LLB's bekend tijdens een perspresentatie van de voorlopige jaarcijfers van Cosun met een toelichting op de bietenprijs. Voor seizoen 2017 gaat Suiker Unie op basis van de zaadbestellingen uit van areaal van 84.500 hectare suikerbieten.

Volgens De Lugt blijkt hieruit dat bietentelers niet al hun LLB's maximaal benutten. Extra uitgifte is nodig om op een gewenst areaal van 88.000 hectare te komen in 2018. Cosun maakt in mei definitief bekend hoeveel LLB's er gaan bijkomen.

Toewijzing 112 procent

Cosun gebruikt de LLB's met een leveringsplicht van 85 procent om verzekerd te zijn van de aanvoer van voldoende grondstof voor de suikerfabrieken. Voor de campagne van 2017 zijn het afgelopen jaar al 20 procent extra LLB's uitgegeven en bovendien geldt daar bovenop een toewijzingspercentage van 112 procent.

'Die toewijzing gebruiken we om de aanvoer te kunnen finetunen en eigenlijk is 112 procent dan teveel', stelt De Lugt. 'Voor 2018 brengen we de toewijzing terug tot waarschijnlijk 108 procent, maar met de aanvulling van 8 procent LLB's verzekeren we ons toch van 4 procent meer aanvoer van suikerbieten.'

Komend jaar rondt Cosun het investeringsprogramma af voor uitbreiding van de verwerkingscapaciteit van de Nederlandse suikerfabrieken. Dan is het mogelijk om jaarlijks 1,2 miljoen ton suiker te produceren in een campagne van 120 tot 130 dagen.

Hoogste rendement

'We bereiken de laagste kostprijs en het hoogste rendement als we de capaciteit van onze fabrieken optimaal gebruiken. Daarvoor hebben we die 88.000 hectare suikerbieten nodig', verklaart De Lugt. De Cosun-voorzitter verwacht in de jaren na 2018 dat het bietenareaal voorlopig stabiel blijft.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer