Cosun+bereidt+zich+voor+op+wereldmarkt
Achtergrond
© Huisman Media

Cosun bereidt zich voor op wereldmarkt

Landbouwcoöperatie Cosun richt zich voornamelijk op de autonome groei van de bestaande bedrijfsonderdelen. Overnames liggen op korte termijn niet voor de hand, meldt directievoorzitter Robert Smith. 'We hoeven niet zo nodig de grootste zijn, maar wel graag de beste. Onze strategie is daarom vooral gericht op kwaliteit en rendement.'

'We zijn en blijven een suikercoöperatie', verzekert Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer van Cosun. 'Maar aan de andere kant zien we wel dat het strategisch belang van onze niet-suikeractiviteiten steeds groter wordt.'

De Lugt benadrukte vorige week tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers in Breda de meerwaarde van de meerdere poten onder Cosun. 'De lage suikerprijzen van de laatste twee jaar en de kleine campagne van 2015 drukken het resultaat van Suiker Unie. Maar gelukkig zorgt in dit geval Aviko voor voldoende compensatie.'

Omzet

De jaaromzet van Cosun komt op bijna 2 miljard euro. Voor het eerst was het aandeel van Aviko in de omzet met 41 procent hoger dan het aandeel van Suiker Unie. Dat kwam uit op 39 procent. Van de overige bedrijven in de coöperatie draaiden inulineproducent Sensus en fruit- en groenteverwerker SVZ een goed jaar. Bij veevoerfabrikant Duynie viel de omzet tegen, onder meer vanwege de moeilijke situatie in de veehouderij.

De verwachting is dat Europa voor suiker op termijn netto-exporterend zal zijn

Dirk de Lugt, voorzitter van raad van beheer Cosun

Directievoorzitter Robert Smith vindt het niet vreemd dat de omzet van Aviko hoger is dan die van Suiker Unie. 'Het past bij onze structuur en strategie. We willen winstgevend groeien in al onze activiteiten. Daarmee spreiden we de risico's op de volatiele markten waar we actief zijn.'

Kwaliteit en rendement

Volgens Smith wil Cosun niet zozeer de grootste zijn in de markt. 'Wij onderscheiden ons liever door kwaliteit en rendement. Met kwaliteit houden we onze klanten tevreden en een hoog rendement is goed voor onze telers en dus onze leden.'

Op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid verwijst de directievoorzitter graag naar de hoogste waardering van Aviko in het segment foodservice in Duitsland. Verder is Suiker Unie de enige suikerproducent in Europa met de internationale Golden Level-status voor duurzame landbouw.

Autonome groei

Smith benadrukt dat Cosun zich vooral richt op autonome groei. 'Overnames zijn pas aan de orde als interessante partijen voorbijkomen. Voor de bestaande bedrijven zijn er voldoende mogelijkheden om te groeien door innovatie van producten of door het aanboren van nieuwe markten.'

In een vooruitblik op 2017 en verder constateert de directievoorzitter dat de connectie van Cosun met de wereldmarkt alleen maar sterker wordt. Vooral Suiker Unie gaat een spannend jaar tegemoet, nu het einde van de suikermarktordening in de EU vrijwel een feit is. 'We verwachten stevige concurrentie van omringende landen en zullen zelf met name in Europa actiever zijn op de exportmarkt.'

Gunstige ontwikkeling

Voor komend jaar lijkt de suikermarkt zich gunstig te ontwikkelen. De wereldproductie blijft achter bij de consumptie. De voorraden nemen af en dat is gunstig voor de prijsvorming. In 2016 is de prijs op de wereldmarkt al behoorlijk gestegen en de contractprijzen in Europa volgen die trend.

Na 2018 is de suikermarkt onzeker. 'In Europa gaat de productie omhoog, maar het effect daarvan op de wereldmarkt is relatief beperkt. De ontwikkelingen in grote productielanden als Brazilië en Thailand hebben veel meer invloed. De verwachting is wel dat Europa voor suiker op termijn netto-exporterend zal zijn', aldus De Lugt.

200 miljoen euro

De afgelopen vijf jaar heeft Suiker Unie zich intensief voorbereid op het einde van de marktordening. De uitbreiding van de capaciteit van de suikerfabrieken is bijna voltooid. Van de in totaal 200 miljoen euro wordt komend jaar nog 30 miljoen euro geïnvesteerd in nieuwe wastorens voor zowel Dinteloord als Vierverlaten.

De Lugt vertelt dat het streven is om vanaf 2018 in campagnes van 120 tot 130 dagen zo'n 1,2 miljoen ton suiker te produceren. Voor Aviko is onder de naam Fit for Growth twee jaar geleden een herstructureringsprogramma opgestart om in de bestaande fabrieken meer aardappelen te verwerken. Het budget is ook ongeveer 200 miljoen euro.

Verwerkte aardappelproducten

'De vraag naar verwerkte aardappelproducten neemt wereldwijd toe. Alle fabrieken van Aviko voor de productie van frites, vlokken en granulaten zitten volledig vol. Vandaar de investering in meer capaciteit, maar ook meer rendement in de verwerking', verklaart Smith.

Belangrijk voor Aviko zijn de activiteiten in China. De fabrikant is via twee joint ventures actief in de verwerking van aardappelen tot frites en vlokken op twee locaties. In 2016 bedroeg de omzet van Aviko in China 40 miljoen euro. 'Het is een markt met veel groeipotentie', zegt Smith. 'Het lijkt erop dat we daar op tijd zijn ingestapt. Wij werken nauw samen met lokale partijen en hebben inmiddels goede relaties met de Chinese overheid.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer