Boerennatuur vindt kritiek natuurclubs op beheer 'onhandig'

Vier natuurorganisaties in Zuid-Holland vinden het huidige stelsel van Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer onvoldoende effectief voor de weide- en akkervogelstand. 'Buitengewoon onhandig', reageert koepel Boerennatuur Zuid-Holland

Boerennatuur+vindt+kritiek+natuurclubs+op+beheer+%27onhandig%27
© Koen van Wijk

Uit ervaring van vrijwilligers en betrokken maatschappelijke organisaties blijkt dat de uitvoering van het nieuwe stelsel niet goed loopt, stellen vier natuurorganisaties. Daarnaast is een kwaliteitsimpuls nodig en extra geld, gericht op herstel van ecologische basiscondities voor weide- en akkervogels.

Dat schrijven Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, Het Zuid-Hollands Landschap en IVN in een brief aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland. Zij zien tekortkomingen in de uitvoering en willen een betere kennisuitwisseling tussen collectieven, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties en een koppeling tussen het agrarisch stelsel en het water- en natuurbeheer.

Misbruik

De vier organisaties hebben misbruik gemaakt van onze aanbevelingen, stelt Boerennatuur Zuid-Holland. 'Wij zitten samen in de Taskforce Agrarisch Natuurbeheer en zijn in afwachting van een gezamenlijke visie op het eerste seizoen.'

'Voor een goed oordeel is veel meer tijd nodig'

'Met dit voorschot via de politiek en de media praten de natuurorganisaties voor hun beurt', aldus secretaris Ed de Meijer van Boerennatuur. 'De natuurorganisaties hebben onze gegevens uit onze evaluatie overgenomen en voor hun eigen verhaal gebruikt. Buitengewoon onplezierig en onhandig.'

Volgens Boerennatuur pakt het afvallen van het nieuwe stelsel eerder negatief dan positief uit voor de weidevogels en de samenwerking. 'Het stelsel is pas een jaar in werking en kende een moeizame start door onduidelijkheid in de regels. Voor een goed oordeel is meer tijd nodig', meent De Meijer.

Reservaten

Volgens de natuurclubs is er in Zuid-Holland nauwelijks meer goed weide- en akkervogelleefgebied buiten reservaten en zijn alleen in reservaten de populaties stabiel. 'Dat beeld klopt aantoonbaar niet met de werkelijkheid', reageert De Meijer.

Boerennatuur ziet eveneens zaken ter verbetering. 'Zoals de transitie naar meer natuurinclusief boeren, dat is een traject van jaren. Zo is er meer kruidenrijk grasland nodig, net als meer plasdras. Daar werken wij ook aan.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer