Actie+nodig+voor+omschakeling+naar+natuurinclusieve+landbouw
Nieuws
© DIRK HOL

Actie nodig voor omschakeling naar natuurinclusieve landbouw

Zes natuurorganisaties ondersteunen en stimuleren de intentie van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) als het gaat om de omschakeling van gangbare naar natuurinclusieve landbouw.

Dat schrijven LandschappenNL, Natuur en Milieufederaties, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, Wereld Natuur Fonds en BoerennatuurNL in een reactie op de Voortgangsbrief Natuur die Van Dam vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Er is volgens de organisaties wel aanscherping nodig van wat natuurinclusieve landbouw nu precies is. Ook vragen ze om sterke regie op het proces, stevige betrokkenheid van de hele agrofoodsector en alle maatschappelijke organisaties en gedegen monitoring van inspanningen en resultaten.

Open oproep

De oproep tot een omschakeling van de gangbare landbouw naar meer natuurinclusieve landbouw is een open oproep aan boeren en tuinders, stellen de natuurorganisaties verder. 'Een intentie is op zich niet voldoende om deze transitie op te starten', melden zij.

Daarom vragen de groene organisaties de staatssecretaris om helder te formuleren wat natuurinclusieve landbouw is en wat er dan extra is ten opzichte van wat nu met bijvoorbeeld agrarisch natuurbeheer wordt gedaan. Het meetbaar maken van prestaties is hard nodig om ondernemers en maatschappelijke partners houvast te geven bij dit ontwikkelproces.

Koplopers

Een andere belangrijke vraag is of de staatssecretaris mikt op een omschakeling van een beperkt deel van de agrarische bedrijven of van de hele landbouw. De natuurorganisaties pleiten voor een transitie beginnend bij koplopers, maar op den duur gericht op alle agrarische bedrijven. Zo'n transitie heeft dan ook gevolgen voor de hele agrofoodsector.

De natuurorganisaties vragen ook om strek een regie op de verduurzaming van de landbouw. Ze wijzen daarbij op het recente SER-advies 'Versnelling Duurzame Veehouderij' bepleitte. 'Een aantal robuuste pilots waar boeren kunnen experimenteren met natuurinclusieve landbouw en de vergroening van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.'

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer