Rabobank+positief+over+natuurbeheer+boeren
Nieuws
© Alex J. de Haan

Rabobank positief over natuurbeheer boeren

Slimmer en goedkoper de functies en natuurdoelen van de Ecologische Hoofdstructuur realiseren. Dat is het doel van het Ondernemende Natuurnetwerk Brabant (ONNB), de opvolger van de Ondernemende EHS. De Rabobank Nederland staat positief tegenover de plannen van ZLTO.

Dat blijkt uit een oriënterend gesprek dat ZLTO onlangs heeft gehad met de Rabobank. Volgens projectleider Omgeving Rob Schrauwen sluit het plan van het ONNB goed aan bij de bedrijfsfilosofie van de financier op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Financieringsaanvraag

‘De Rabobank heeft toegezegd binnen acht weken de financieringsaanvraag te behandelen. Bij goedkeuring ligt er begin december een goedgekeurd inhoudelijk plan inclusief financiering. Dat betekent dat we vanaf dat moment het plan officieel ten uitvoer kunnen gaan brengen.’

Het idee achter de Ondernemende Natuurnetwerk Brabant (ONNB) is dat agrariërs delen van het Natuurnetwerk Brabant van de overheid kopen, aan hun landbouwgronden rijgen en gaan beheren. Zo ontstaat een natuurlijk landschap waarin biodiversiteit en agrarisch ondernemen hand in hand gaan.

Richtlijnen

Bij het plan werkt ZLTO samen met de manifestpartners, zoals de provincie, gemeenten en terreinbeherende organisaties. Verspreid over Brabant gaat het om circa 2.000 hectare grond. ‘Dit is een van de nieuwe verdienmodellen voor de moderne boer die rekening houdt met zijn omgeving en tegelijkertijd ruimte heeft om te ondernemen.’

In vijf jaar moet 1.000 tot 2.000 hectare natuurnetwerk worden ingevuld. Zo’n 150 Brabantse boeren gaan ermee aan de slag. In korte tijd hebben zich al twaalf enthousiaste ondernemers gemeld bij ZLTO en het Groen Ontwikkelfonds Brabant (GOB).
‘De afspraken met de Rabobank moeten voorkomen dat boeren straks op regionaal niveau hun plannen steeds opnieuw moeten toelichten’, aldus Schrauwen. ‘De richtlijnen daarvoor willen we daarom vastleggen op landelijk niveau.’

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer