VVD+maakt+zich+sterk+voor+Crispr%2DCas
Nieuws
© Dirk Hol

VVD maakt zich sterk voor Crispr-Cas

In de Tweede Kamer is gisteren een motie aangenomen waarin VVD-Kamerlid Helma Lodders de regering oproept zich in Brussel in te zetten voor vrijstelling van Crispr-Cas als nieuwe veredelingstechniek.

Daarnaast vraagt Lodders de regering om snel besluiten te nemen over andere nieuwe veredelingstechnieken in relatie tot de Europese gmo-wetgeving. Volgens het Kamerlid is het van belang dat Nederland en Europa hun posities in de veredeling niet verliezen.

De VVD wil dat Nederland een voortrekkersrol vervult om op Europees niveau duidelijke afspraken te maken over de procedure van toelating van nieuwe veredelingstechnieken. Hierbij moet er onderscheid worden gemaakt tussen wel of geen genetische modificatie zoals bijvoorbeeld Crispr-Cas, schrijft Lodders in haar motie.

'Dergelijke nieuwe technieken moeten veilig zijn voor mens, plant en omgeving, maar als deze veilig zijn móeten deze ook ingezet worden. Immers kunnen verdelingstechnieken een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame landbouw, voedselzekerheid en een oplossingen bieden voor klimaatverandering', stelt Lodders.

Gerichte mutaties

Crispr-Cas is een nieuwe veredelingstechniek waarmee het mogelijk is om gerichte mutaties in planten te induceren. Juist voor dergelijke technieken zou volgens Lodders vrijstelling moeten komen omdat het veredelingsresultaat ook bereikt had kunnen worden via klassieke veredeling.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer