Sierteeltexport+naar+recordwaarde+van+5%2C7+miljard+euro
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport naar recordwaarde van 5,7 miljard euro

Nederland heeft vorig jaar voor een recordbedrag aan bloemen en planten uitgevoerd. Met 5,7 miljard euro lag de omzet bijna 3 procent hoger dan in 2015.

De kamer- en tuinplanten deden het met een toename van 4 procent tot 2,2 miljard euro beter dan de snijbloemen, die een plus noteerden van ruim 2 procent. De exportwaarde van de laatstgenoemde productgroep lag in 2016 op 3,5 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de statistieken van Floridata.

'Productvernieuwing nodig'

'Het is een jaar om tevreden op terug te kijken, maar economisch gezien is er zorg om het rendement dat in de keten door de verschillende partijen wordt verdiend', vindt Lex Ebus, interim-voorzitter van de VGB. 'Dat heeft zich de afgelopen jaren vertaald in onvoldoende investeringen in productvernieuwing. Dankzij met name het brede en diepe assortiment heeft Nederland een onderscheidende positie. En de kwaliteit moet beter worden aangeduid, bijvoorbeeld door verplichte vermelding van de oogstdatum. Voor zowel Nederlandse als internationale telers', noemt hij als verbeterpunten.

'Voor ons geldt ook, dat wij de hele agrarische sector sterker moeten neerzetten. Het is toch vreemd dat wij als wereldwijd het tweede agrarische exportland niet eens meer een eigen ministerie hebben', stelt de interim-voorzitter van de VGB.

Verschillen per gebied

De groei van de export was vooral zichtbaar in de Bondsrepubliek. De stijging op de Duitse markt met ruim 6 procent tot 1,6 miljard euro bloemen- en plantenomzet is te danken aan de herstelde economie, zegt de VGB. 'Er is meer handel via internet waardoor een breder assortiment zichtbaar is en er zijn minder bloemisten gestopt dan een aantal jaren geleden.'

In de top-10 afnemers is het Verenigd Koninkrijk het enige land dat in 2016 minder bloemen en planten uit Nederland afnam dan in het jaar ervoor. Het verlies is 5 procent groot, waardoor de teller uiteindelijk op 883 miljoen euro bleef steken. Rusland is in 2016 uit de top-10 verdwenen. In het afgelopen jaar waren er twee top-10 bestemmingen waar de afzet met meer dan 10 procent klom: België en Denemarken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer