Handel sierteeltproduct leeft op

De sierteeltexport loopt 3 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB). Bloemenveiling Royal FloraHolland meldt hogere omzetten.

Handel+sierteeltproduct+leeft+op
© FloraHolland

In de eerste tien maanden van dit jaar vertegenwoordigde de sierteeltexport een waarde van 4,86 miljard euro. Vorig jaar stond de teller op dat ijkmoment op 4,72 miljard euro.

Volgens de VGB stuwen vooral planten de uitvoercijfers op. De uitvoer is met 5 procent gestegen naar 1,9 miljard euro. De toename van de bloemenexport blijft daarbij achter: bij deze productgroep is een groei van 2 procent gerealiseerd en lag de exportwaarde aan het eind van de afgelopen maand op 3 miljard euro.

Duurdere planten

De VGB signaleert dat de buitenlandse afnemers kwalitatief betere en duurdere planten meer zijn gaan waarderen. 'Verder profiteert de plantenverkoop van meer aandacht in consumentenmedia en promotionele uitingen.' De verkooptoename van dit jaar is opmerkelijk omdat de uitvoer van planten in 2015 nog afnam.

De gestegen bloemenexportwaarde is te danken aan hogere prijzen. 'Het aantal naar het buitenland getransporteerde stelen is ongeveer gelijk aan vorig jaar', aldus de VGB.

Duitsland is de grote motor achter de aanzwellende sierteeltexport. Dit land was in de eerste tien maanden van dit jaar goed voor een groei van 6,5 procent. Groot-Brittannië is de enige natie in de top 10 van afzetlanden die een daling laat zien. De koersval van het Britse pond na het besluit tot Brexit ligt hieraan ten grondslag.

Records bij FloraHolland

De omzet van bloemenveiling FloraHolland is in de afgelopen maand (periode 11, van 10 oktober tot en met 6 november) met ruim 7 procent gestegen tot 313 miljoen euro. 'Voor deze periode is dit de hoogste omzet ooit in de geschiedenis van FloraHolland', zegt een woordvoerder van de veiling.

In de prijsvorming werd ook een record gevestigd. De middenprijs van alle producten kwam uit op 0,413 euro. Dit is de hoogste gemiddelde prijs van dit jaar; hoger dan met Valentijnsdag en hoger dan met Moederdag.

Prijsstijging snijbloemen

Dit komt volgens FloraHolland door de verhouding tussen kamerplanten, die een hoge gemiddelde prijs hebben, en snijbloemen, waarvan de gemiddelde prijs op een lager niveau ligt. Daarnaast hielpen forse prijsstijging van de snijbloemen - vooral roos, gerbera en hydrangea - FloraHolland aan het record.

Na tien maanden zit de omzetgroei op 5 procent. FloraHolland verwacht dit jaar - omdat er minder veildagen zijn - een omzetgroei van 3 tot 4 procent te realiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer