Sierteeltexport+loopt+voor+op+vorig+jaar
Nieuws
© FloraHolland

Sierteeltexport loopt voor op vorig jaar

De export van sierteeltproducten loopt in de eerste elf maanden van dit jaar 3,2 procent voor op vorig jaar, blijkt uit cijfers van Floridata.

Tot en met november bedroeg de uitvoerwaarde van bloemen en planten 5,3 miljard euro. Vorig jaar stond de teller aan het eind van november op 5,13 miljard euro, tonen de exportstatistieken van Floridata.

Alle top-10 exportlanden laten een plus zien ten opzichte van 2015, met uitzondering van Groot-Brittannië. De Brexit speelt de sierteelthandel parten.

Teruglopende vraag

'Aanvankelijk leken de gevolgen van het Brexitbesluit mee te vallen, maar de laatste weken loopt de vraag terug', vertelde algemeen directeur Lucas Vos al begin deze maand tijdens de algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland.

De uitvoer van sierteeltproducten vertegenwoordigt in de eerste elf maanden van dit jaar een waarde van 817 miljoen euro, terwijl dat vorig jaar nog 848 miljoen euro was. De teruggang bedraagt 3,6 procent.

Duitse markt

De grootste winst wordt dit jaar geboekt op de Duitse markt. Nederlandse sierteelthandelaren hebben dit jaar voor 100 miljoen euro meer naar Duitsland getransporteerd. In de eerste elf maanden van vorig jaar nam de Bondsrepubliek voor 1,45 miljard euro aan bloemen en planten in Nederland af. Volgens Floridata is dat bedrag nu 1,55 miljard euro groot.

De novemberexport van dit jaar lag met 437 miljoen euro zo'n 20 miljoen boven het niveau van vorig jaar. Dit betekent een toename van 4,7 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer