Brede dialoog moet Gelders platteland vitaal houden

Provincie Gelderland opent een brede dialoog om het Gelderse platteland vitaal te houden. Kansrijke initiatieven kunnen steun krijgen. Volgend voorjaar bekijkt Gelderland hoe veel geld daarvoor moet worden uitgetrokken.

Brede+dialoog+moet+Gelders+platteland+vitaal+houden
© provincie gelderland

Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk is actie nodig. Onder meer vanwege de oplopende spanning tussen landbouwbedrijfsvoering en maatschappelijk draagvlak. 'Nieuwe perspectieven zijn nodig', stelt hij.

Provincie Gelderland kiest ervoor om niet alleen regisseur te zijn, maar ook naast ondernemers te staan bij het inslaan van nieuwe wegen. 'Het is als het ware onze noaberplicht jegens boeren.'

Lijstje

De komende wintermaanden stelt de provincie samen met allerlei partijen een lijstje met prioriteiten op. Gesprekspartners zullen niet alleen voor de hand liggende organisaties als LTO zijn, maar bijvoorbeeld ook banken, supermarkten, consumentenorganisaties, voedselcoöperaties en recreatiebedrijven.

De provincie ziet thema's waarin doorbraken zijn te bereiken. Onder meer door het verkleinen van gezondheidsrisico's voor omwonenden van agrarische bedrijven. Van Dijk: 'Denk bijvoorbeeld aan vermindering van de uitstoot van fijnstof in de pluimveehouderij. Er moet een stal komen waarin je het stofprobleem al bij de bron aanpakt.'

Volksgezondheid

LTO Noord Oost is het daar mee eens. De sector erkent zelf ook dat de pluimveehouderij een probleem heeft in relatie tot de volksgezondheid.

Gelderland gaat er van uit dat doorgaan met schaalvergroting en kostprijsverlaging voor veel agrarische bedrijven onvoldoende toekomst biedt. Perspectief kan wel ontstaan door het inslaan van nieuwe wegen. Bijvoorbeeld natuurinclusief boeren of het produceren voor voedsel voor consumenten in de buurt. In deze korte ketens ontvangen boeren vaak hogere prijzen voor hun producten. 'Er zijn al diverse initiatieven, maar ze komen niet altijd goed van de grond', stelt Van Dijk vast.

Schaalgrootte

LTO Noord Oost vindt dat de insteek van de provincie goed is, door zo veel mogelijk spelers op het Gelderse platteland met elkaar in gesprek te brengen. Maar om de huidige productiebedrijven en schaalgrootte weg te zetten gaat beleidsadviseur Tjerk Elzinga te ver. 'De reguliere afzet redt zich tot nu toe. Je als bedrijf helemaal op kortere lokale ketens richten, is lang niet voor ieder bedrijf weggelegd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer