Hogan onwrikbaar voor regels vrije-uitloopeieren

De Europese Commissie is niet bereid om de criteria voor vrije-uitloopeieren tijdelijk op te rekken. EU-Landbouwcommissaris Phil Hogan meldt dat aan de Landbouwcommissie van de Europees Parlement.

Hogan+onwrikbaar+voor+regels+vrije%2Duitloopeieren
© Europese Commissie

De commissie had aangedrongen op ontheffing van de twaalfwekenregel voor vrije-uitloopeieren. De ophokplicht in verband met vogelgriep zorgt ervoor dat pluimveehouders in verschillende lidstaten hun eieren tegen een lagere prijs als scharreleieren moeten verkopen.

Hogan voert als belangrijkste argument aan dat een ontheffing twijfel kan zaaien over de 'integriteit en geloofwaardigheid' van Europese standaarden. Die standaarden zijn bedoeld ter bescherming van consumenten en niet van producenten, schrijft hij aan het Parlement.

Belangrijk voor alle sectoren

De Landbouwcommissaris voegt eraan toe dat het hooghouden van de afgesproken regels voor voedselkwaliteit van belang is voor alle sectoren, niet alleen voor de pluimveehouderij. Het zal volgens hem veel moeite kosten om geschonden vertrouwen achteraf weer te herstellen.

De Europese Commissie beseft de problemen waar pluimveehouders nu tegenaan lopen, maar dat leidt op dit moment niet tot een aangepast beleid. Hogan belooft wel dat hij de regels voor vrije-uitloopeieren nog eens kritisch onder loep zal nemen, nu blijkt dat ophokperiodes steeds langer duren.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer