Van Dam: POR-regeling is gevaar voor derogatie

Het in 2018 voortzetten van de POR-regeling voor varkens- en pluimveehouderij zou de Nederlandse derogatie in gevaar brengen. Zo reageert staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) op de vraag van VVD en CDA om zijn besluit terug te draaien.

Van+Dam%3A+POR%2Dregeling+is+gevaar+voor+derogatie
© Dirk Hol

Vorige week verrastte Van Dam varkens- en pluimveehouderij met de mededeling dat de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR) na dit jaar niet wordt verlengd. Ondernemers die er gebruik van maken, raken de ruimte om extra dieren te houden kwijt.

Donderdag dienden VVD en CDA in de Tweede Kamer een motie in die de staatssecretaris vraagt zijn besluit terug te draaien. Beide fracties wijzen erop dat de POR-regeling een compensatie was voor het handhaven van dierrechten en dat de varkens- en pluimveehouders niet betrokken zijn bij dit besluit.

Geen ruimte

Van Dam stelt dat de fosfaatproblematiek hem dwingt om de ontheffingen niet meer te verlengen. 'De ontheffingen zijn verleend uitgaande van de veronderstelling dat daarvoor ruimte was binnen het fosfaatplafond. Het mag duidelijk zijn dat die ruimte er op dit moment niet is.'

Bovendien valt de POR-regeling volgens de bewindsman helemaal niet goed in Brussel. 'Het feit dat wij buiten de dierrechten om extra fosfaatproductie toestaan, kan niet op veel begrip rekenen bij de Europese Commissie.'

Onderhandelingen derogatie

Het per 1 januari 2018 verlengen van de ontheffingen zou de positie van Nederland bij de onderhandelingen over derogatie 'absoluut geen goed doen', zei Van Dam. 'En dan druk ik mij nog mild uit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer