Hubers: nadenken over preventief ruimen pluimvee

LTO-bestuurder Eric Hubers wil met de overheid praten over het strenge beleid voor preventief ruimen van pluimveebedrijven wanneer in de omgeving vogelgriep is vastgesteld. Hij zegt dat in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Hubers%3A+nadenken+over+preventief+ruimen+pluimvee
© Lé Giesen

De krant vroeg de voorzitter van LTO Pluimveehouderij naar de 'rigide' handhaving van de regels voor ruiming van naburige bedrijven, ook al zijn daar geen ziekteverschijnselen. De afgelopen weken zijn 509.000 dieren uit voorzorg gedood.

Enorme impact

Hubers stelt dat deze ruimingen een enorme impact hebben op de betrokken ondernemer en grote gevolgen voor zijn bedrijf. Hij wijst op vleeskuikenhouder Gijs de Wit in Hazerswoude die zowel in 2014 als vorige week al zijn dieren gedood zag worden.

'Die is daar heel verontwaardigd over en dat kan ik me helemaal voorstellen. Ook uit ethisch oogpunt kun je je afvragen of rücksichtslos preventief ruimen verantwoord is. Je maakt een heleboel dieren dood terwijl dat wellicht niet nodig is.'

Moeilijke afweging

Hubers spreekt van een moeilijke afweging. 'Je kunt ook redeneren dat je toch een risico neemt en de sector als geheel in gevaar brengt. Zeker in een pluimveedicht gebied wil je voorkomen dat een besmetting zich als een olievlek uitbreidt.'

Zijn persoonlijke mening is dat overwogen moet worden om te streven naar meer maatwerk. 'Zit een bedrijf stijf tegen een besmet bedrijf aan, dan wel preventief ruimen. Maar zit het verderop en zijn er duidelijke fysieke scheidingen dan hoeft het misschien niet.'

Hubers wil daar over nadenken en er met de overheid over praten, laat hij weten in het Reformatorisch Dagblad.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer