Breed+collectief+voor+emissieloze+kas
Nieuws
© Koen van Wijk

Breed collectief voor emissieloze kas

Een breed collectief van LTO Glaskracht en Zuid-Hollandse overheden hebben de een plan gemaakt dat toewerkt naar een emissieloze kas. In 2021 moeten alle glastuinbouwgebieden in de regio betrokken zijn.

Bestuurders van de afdelingen LTO Noord Glaskracht in Westland en Midden Zuid-Holland, de gemeenten Westland, Lansingerland, Waddinxveen, Zuidplas, Pijnacker-Nootdorp en de hoogheemraadschappen Delfland en Schieland en de Krimpenerwaard zeiden afgelopen week 'ja' tegen de gezamenlijke aanpak.

Door te werken aan een emissieloze kas moet de waterkwaliteit in de sloot verbeteren. Dat heeft het Hoogheemraadschap van Delfland in een bericht bekend gemaakt.

Eigen rol

Er is een uitgebreid plan opgesteld waarin de verschillende partijen elk zijn eigen rol opneemt om samen te werken aan verbetering van de waterkwaliteit. Door de krachten te bundelen hopen de afzonderlijke partijen meer te bereiken dan elke partij afzonderlijk kan.

In het plan staat dat in 2021 alle glastuinbouwbedrijven actief betrokken zijn bij het project. Een ieder is individueel bezocht om samen het gehele watersysteem door te lopen en de waterstromen in beeld te brengen.

Waterkwaliteit

Daarnaast zijn er gebiedsbijeenkomsten waar ervaringen uitgewisseld kunnen worden en kennis wordt opgedaan. Om dit mogelijk te maken wordt er meer inzicht verkregen in de waterkwaliteitsgegevens. Deze gegevens worden met telers gedeeld, zodat zij daar ook actief op kunnen reageren en inspelen.

Ondanks alle inspanningen is de waterkwaliteit in sloten en vaarten nog niet goed, blijkt uit de meetgegevens van waterschappen. Vooral in glastuinbouwgebieden moeten nog grote stappen worden gezet.

Bestrijdingsmiddelen

Dat het water nog niet schoon genoeg is, wordt veroorzaakt door stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen in het water. Toch zijn er uitzonderingen: op lokaal niveau is wel enige waterkwaliteitsverbetering zichtbaar.

Een tandje erbij is echt noodzakelijk om de wettelijke doelen te halen, vinden betrokken partijen. Niet alleen voor de doelen die voor waterschappen gelden, maar ook voor die doelen die aan de glastuinbouwsector gesteld zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer