Scheldestromen+wil+gesnoeide+emissieschermen
Nieuws
© ZLTO

Scheldestromen wil gesnoeide emissieschermen

Waterschap Scheldestromen en ZLTO roepen fruittelers op om emissieschermen tijdig te snoeien, zodat deze geen beperkingen vormen voor het onderhoud aan aangrenzende watergangen.

Het gaat niet alleen om de hoogte, maar ook om de breedte, vooral aan de slootzijde. 'We hebben het hier om veel meer dan een enkel geval waarbij het snoeien niet goed gebeurt. In de keur is niets afgesproken over een maximale hoogte of breedte, maar er staat wel in dat fruittelers de schermen moeten beperken in groei.'

'We zien dat her en der het onderhoud aan de emissieschermen achterblijft', zegt Luc Mangnus, portefeuillehouder waterbeheer bij waterschap Scheldestromen. 'Het is in ieders belang dat de waterlopen goed worden onderhouden. Maar als de emissieschermen te hoog en te breed worden, kunnen de machines er lastig of niet meer bij.'

2 tot 2,5 meter

Een hoogte van 2 tot 2,5 meter zou in de ogen van Mangnus moeten kunnen volstaan. 'Dat is prima voor de jaarlijkse ronde van het schonen van de sloten. Maar eens in de acht jaar laten we ook grotere baggerwerkzaamheden uitvoeren en dan is het een ander verhaal.'

De meeste waterlopen dienen tenminste vanaf één zijde bereikbaar te zijn om baggerwerken te kunnen uitvoeren. Waterlopen met een bovenbreedte van 8 meter of meer dienen vanaf twee zijden te worden onderhouden.

Meer schermen

Er is geen toename in de achterstand van snoeiwerkzaamheden. 'Maar in de loop der jaren zijn er wel meer schermen bijgekomen.'

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer