Bemiddelaar moet strijd stalvloeremissie beslechten

Staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) stelt een bemiddelaar aan die de strijd moet beslechten over de meetrapporten van emissie-arme vloeren in de melkveehouderij. Zij laat dat weten in antwoord op vragen uit de Tweede Kamer.

Bemiddelaar+moet+strijd+stalvloeremissie+beslechten
© Peter Smit

SGP, CDA en VVD kaartten de kwestie aan naar aanleiding van berichtgeving door Nieuwe Oogst. Eind september was gemeld dat de betonindustrie overweegt naar de rechter te stappen omdat het ministerie van I&M de meetrapporten van emissie-arme vloeren naar eigen inzicht heeft aangepast.

Het gevolg van die aanpassing is dat de emissiewaarde van twaalf emissiearme vloeren die in 2014 en 2015 zijn gemeten, met 50 procent of zelfs meer omhoog gaat. De vloerenfabrikanten vinden het vreemd omdat een vloer die eerder volgens hetzelfde protocol is gemeten, wél een erkenning kreeg als emissiearm stalsysteem.

Verschil van inzicht

In haar antwoord erkent Dijksma dat er verschil van inzicht is over de emissiewaarden. Volgens haar biedt het meetprotocol niet op alle punten de nodige duidelijkheid. 'Daarnaast is in een aantal gevallen niet geheel voldaan aan de randvoorwaarden die wel helder zijn.'

Het leidde er toe dat het zogenoemde deskundigenpanel correcties heeft voorgesteld om toch een emissiefactor te kunnen vaststellen. 'Er is verschil van inzicht over deze correcties tussen de deskundigen die mij adviseren en de fabrikanten en meetinstanties', constateert de bewindsvrouw.

Onafhankelijk advies

Om uit de impasse te komen, wil ze een derde, onafhankelijke partij advies laten uitbrengen. Dat zou nog deze maand moeten gebeuren zodat begin volgend jaar de emissiefactoren definitief vastgesteld kunnen worden.

Dijksma meldt verder dat RVO samen met de meetinstanties werkt aan een nieuw meetprotocol. Dat is gedetailleerder uitgewerkt dan het huidige en laat minder ruimte voor interpretatie. Vanaf 1 januari 2017 zou dat nieuwe protocol toegepast moeten worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer