Groei+aardappelen+valt+stil
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groei aardappelen valt stil

De snelle afrijping van aardappelen onder meer door het warme weer zorgt ervoor dat het aantal groeidagen dit seizoen beperkt blijft en dat vertaalt zich in lagere opbrengsten.

Dit constateert onder meer PCA, het Belgische onderzoeksinstituut voor de aardappelteelt, op basis van de laatste proefrooiingen in Bintje en Fontane. Ook proefrooiingen van Aviko Potato van vorige week in Fontane laten zien dat de aangroei van tonnen per hectare lijkt af te vlakken.

PCA berekent voor Bintje dat het aantal groeidagen beperkt blijft tot 127. De meest recente opbrengst van proefrooiingen op 20 percelen komt uit op gemiddeld 40 ton per hectare. De aangroei is nog slechts 60 kilo per hectare per dag. Percelen die vroeger gepoot zijn hebben volgens PCA duidelijk hogere opbrengsten en een grovere maatsortering.

Lager dan meerjarig gemiddelde

In Fontane is de afrijping minder ver dan die van Bintje, stelt PCA op basis van de proefrooiingen. De aangroei in de laatste week van augustus en de eerste week van september was dagelijks gemiddeld 200 kilo per hectare. De gemiddelde opbrengst komt uit op 45 ton per hectare. Ondanks de aangroei zal Fontane dit jaar in België lager produceren dan het meerjarig gemiddelde van 53 ton per hectare.

Met 71 procent van de opbrengst boven 50 millimeter is de maatsortering van Fontane al erg goed. Het onderwatergewicht is met 444 volgens PCA bijzonder hoog. De problemen met groeischeuren wisselen sterk. Op acht van de 22 proefpercelen loopt aandeel groeischeuren op van 20 tot meer dan 50 procent. Er zijn ook percelen waar niet of nauwelijks misvormde knollen te vinden zijn.

Iets fijnere maatsortering

De proefrooiingen van Aviko Potato vorige week in Fontane laten ook zien dat de aangroei duidelijk aan het afvlakken is. De gemeten opbrengst is ongeveer 55 ton per hectare en daarmee scoort het groeiseizoen 2016 beneden gemiddeld. De lagere opbrengst van Fontane vertaalt zich volgens de gegevens van Aviko Potato vooral in een iets fijnere maatsortering. Het aandeel knollen boven 50 millimeter is ongeveer 65 procent.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer