Leerstoel voor nieuwe vormen stadstuinbouw in België

De Universiteit Gent, Inagro en REO veiling hebben een nieuwe leerstoel voor stadstuinbouw gelanceerd onder de naam Agrotopia. Daarmee denken ze na over visionaire concepten rond verticale land- en tuinbouw en stadstuinbouw.

Leerstoel+voor+nieuwe+vormen+stadstuinbouw+in+Belgi%C3%AB
© Horticoop

De Vlaamse glastuinbouwsector staat in voor meer dan 15 procent van de landbouwproductiewaarde in Vlaanderen en dat op een beperkte oppervlakte van net geen 2.000 hectare. Toch is het areaal glastuinbouw in Vlaanderen in de voorbije jaren gedaald, onder andere door kostenstijgingen en beleid rond ruimtelijke ordening.

Jan Pieters, promotor van de leerstoel Agrotopia, benadrukt het belang van innovatie in de glastuinbouwsector. 'Binnen deze leerstoel willen we zowel de ruimtelijke problematiek als de stijgende productiekosten aanpakken. Ten eerste zullen we inzetten op innovaties, onder meer om meervoudig ruimtegebruik in de serre mogelijk te maken. Ten tweede willen we glastuinbouw integreren met andere functies en sectoren.'

Meerlagensysteem

Een voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik is het gebruik van carrousels met goten, potten, of ook meerlagensystemen met extra belichting. Actuele ideeën rond stadslandbouw kunnen mogelijk oplossingen aandragen om de groeiende stedelijke bevolking van veilig en vers voedsel te voorzien.

Inagro start in de loop van dit jaar met de bouw van de dakserre op de kistenloods van de REO Veiling. De serre opent haar deuren in 2018 en biedt unieke kansen. Ze zal niet alleen onderzoek huisvesten van Inagro zelf, maar is ook de belangrijkste proeflocatie voor onderzoek binnen deze leerstoel.

In die serre ligt de nadruk op meervoudig ruimtegebruik, innovatieve energiebesparende technieken, hergebruik van afvalstromen, logistieke ondersteuning door robotisering, smart farming en precieze tuinbouw door teeltsturing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer