Boer+heeft+oplossing+voor+broeikasgasuitstoot+in+huis
Nieuws
© Twan Wiermans

Boer heeft oplossing voor broeikasgasuitstoot in huis

De veehouderij werkt hard aan oplossingen om de ecologische voetafdruk van de sector te verminderen. Daarnaast biedt de land- en tuinbouw een geweldig potentieel om broeikasgassen aan de grond te binden.

Dat zegt Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen, in een reactie op het RIVM-rapport 'Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland'. Hierin pleit het adviesorgaan van de overheid onder meer voor een vleestax.

'Dat de productie van vlees en zuivel met de uitstoot van broeikasgas gepaard gaat, is geen nieuws, maar we hebben ook oplossingen voor handen om de emissies te verminderen en dat gaat de veehouderij ook doen. De komende jaren zal de aandacht in de veehouderij verschuiven van fosfaat, ammoniak en stikstof, naar reduceren van broeikasgassen. Die beweging zie ik nu al bij boeren.', aldus Huijbers.

De LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen ziet ontwikkelingen waarbij de landbouw een bijdrage levert aan de terugdringen van broeikasgassen. 'We moeten benadrukken dat de land- en tuinbouw een geweldig potentieel heeft om broeikasgassen te binden in de bodem, nog veel kan doen aan energiebesparing door smart farming en door minder kunstmest te gaan gebruiken. Dat zijn allemaal wegen die tot minder broeikasgassen zullen leiden. Bovendien hebben we ook een enorm potentieel om energie te produceren met wind, zon en biogas.'

'Wij bevinden ons in het goede gezelschap van trendwatchers die boeren weer sexy maken.'

Hans Huijbers, LTO-portefeuillehouder Duurzaam Ondernemen

Eenzijdig

Huijbers constateert dat ook het RIVM-rapport weer met een eenzijdig blik naar de landbouw veehouderij kijkt. 'Helaas wordt een dergelijk onderzoek gebruikt worden om alle pijlen weer op de veehouderij te richten. Je kunt namelijk ook heel anders naar de veehouderij kijken. Uit alle internationale vergelijkingen blijkt steeds weer dat de Nederlandse veehouderij per kilo vlees, per liter melk of 100 eieren het qua CO2-foodprint altijd wint van de rest van de wereld. Dat vind ik voor de voedseltop die donderdag plaatsvindt en alle debatten over klimaat die nog komen een veel interessanter koers. Kijk naar de oplossingen die boeren kunnen bieden. Dat nuanceert het maatschappelijk debat.'

Boeren krijgen in de maatschappelijke discussies over gezondheid, voedsel, milieu en klimaat een steeds grotere rol toebedeeld. Huijbers ziet dat niet als een probleem. 'Wij bevinden ons in het goede gezelschap van trendwatchers die boeren weer sexy maken. Door die herontdekking krijgen we de waardering die ons toekomt. We zijn geen probleem, boeren en tuinders hebben oplossingen voor de voedsel- en klimaatdoelen zoals door het RIVM-onderzoek worden geagendeerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer