Onderzoek mestfraude Friesland

Het milieuteam van de politie in Noord-Nederland heeft op 25 januari in Friesland huiszoekingen verricht vanwege vermoedelijke valsheid in geschrifte met betrekking tot het gebruik en transport van meststoffen.

Onderzoek+mestfraude+Friesland
© Nieuwe Oogst

De huiszoekingen van het team waren samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en onder leiding van het Functioneel Parket in twee woningen in de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân.
Eén woning is van de vermoedelijke verdachte, een 32-jarige inwoner van de gemeente Littenseradiel, terwijl bij de andere woning de bedrijfslocatie zit waar de verdachte werkzaam is.

Gebruiksnormen

Bij deze huiszoeking zijn meerdere computers en administratie in beslag genomen. Er werden geen aanhoudingen verricht. Bij een straf- en bestuursrechtelijk onderzoek, uitgevoerd door de NVWA, is het overtreden van gebruiksnormen, als bedoeld in de Meststoffenwet, door diverse agrariërs in de provincie Friesland naar voren gekomen.

Tientallen betrokken agrariërs krijgen hiervoor naheffingen opgelegd. Gebleken is dat de verdachte met zijn foeragebedrijf vermoedelijk een regierol had bij het plegen van fraude met betrekking tot fictief grondgebruik en fictieve mestafvoer.

Vervoersbewijzen

De man wordt er van verdacht dat hij in 2014 en 2015, al dan niet gezamenlijk met agrariërs, valse grondgebruikers-verklaringen, valse vervoersbewijzen voor mesttransporten en mogelijk ook de bijbehorende facturen valselijk op maakte.

Ook wordt hij ervan verdacht valse mesttransportmeldingen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) te hebben gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer