Boeren gaan waterbeheer aanpakken

Vier agrarische bedrijven op de Miga bij de Lemelerberg werken gaan samenwerken met waterschap Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) aan de verbetering van het waterbeheer

Boeren+gaan+waterbeheer+aanpakken
© Projecten LTO Noord

De Miga is een gebied van circa 400 ha aan de voet van de Lemelerberg ten noordoosten van Lemelerveld. Het gebied kenmerkt zich door een hoge ligging en zandige ondergrond en is daarom gevoelig voor droogte.

Boeren moeten vaak beregenen. Met minder opbrengsten van de landbouwgronden tot gevolg.

Boerenstuwen

Er worden maatregelen genomen om het water beter vast te kunnen houden. Met subsidie vanuit het project Toekomstgericht boeren met Bodem en Water in het Vechtdal en een eigen bijdrage van de vier agrariërs is het mogelijk geworden om de gewenste maatregelen te nemen.

Het gaat om 13 stuwtjes in kavelsloten, zogenaamde boerenstuwen. Het beheer hiervan ligt bij de agrariërs zodat zij zelf op perceelsniveau het beste beheer kunnen kiezen.

Maaironde

Ook slaat het waterschap in dit gebied de maaironde in het voorjaar al drie jaar over waardoor de begroeiing het water in het voorjaar beter kan vasthouden. Er is geen sprake van nieuw peilbeheer, maar van maatregelen die bijdragen aan het beter kunnen handhaven van al vastgestelde peilen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer