'Plussenbeleid kans voor niet-grondgebonden veehouderij'

'Wij zijn blij dat niet-grondgebonden veehouderijbedrijven via het Gelders plussenbeleid de kans krijgen om om hun bedrijf te ontwikkelen.' Dat stelde bestuurslid Dirk Dekker van LTO Noord woensdag tijdens een hoorzitting van de Gelderse Staten over de Omgevingsvisie.

%27Plussenbeleid+kans+voor+niet%2Dgrondgebonden+veehouderij%27
© Arno de Snoo

LTO Noord staat achter het plussenbeleid. Via het plussenbeleid kunnen Gelderse ondernemers extra ontwikkelruimte krijgen wanneer ze één of meer maatschappelijke tegenprestaties te leveren: de 'plussen'. 'En ontwikkelingsruimte is nodig om te concurreren, te verduurzamen en om maatschappelijk verantwoord te ondernemen', stelt Dekker.

Puntjes

Het plussenbeleid is tot stand gekomen in samenspraak met een maatschappelijke organisaties, waaronder LTO Noord. 'Wij staan positief over wat er nu ligt', vertelt Dekker. 'Al blijven er puntjes, die we liever net even iets anders zouden willen zien.'

Zo vindt LTO Noord de introductie van van het begrip ammoniakbuffergebied eigenlijk overbodig. Zo'n gebied valt grotendeels samen met de voormalige extensiveringsgebieden.

'Wij vinden de introductie van deze gebiedscategorie niet nodig. Immers deze gebieden worden door andere regelgeving al afdoende beschermd. Denk aan Natura 2000, de Wet Ammoniak en Veehouderij en gemeentelijk beleid', hield Dekker de statenleden voor. Volgens de LTO Noord-bestuurder is bovendien het aantal niet-grondgebonden veehouderijbedrijven in deze gebieden voor heel Gelderland op twee handen te tellen.

'LTO Noord stemt ermee in zolang er geen stapeling van beleid komt maar het daadwerkelijk van meerwaarde is om toename van de emissie van ammoniak in deze gebieden te voorkomen. En zolang ondernemers in deze gebieden de mogelijkheid krijgen te kunnen uitbreiden.'

Uitbreidingen

Verder had LTO Noord graag gezien dat het plussenbeleid alleen zou gaan gelden voor uitbreidingen van 1.000 vierkante meter en meer. Dat wordt echter 500 vierkante meter.

Dekker begrijpt uit de commentaarnota met daarin alle zienswijzen van alle partijen dat de 500 vierkante meter een compromis is van GS. 'Wij begrijpen dat op sommige onderdelen een compromis noodzakelijk is en ook al is 500 vierkante meter echt gering, we kunnen in dit geval hiermee instemmen', zo gaf hij aan.

Omgevingsdialoog

In zijn inspraakreactie benadrukte Dekker dat ook LTO Noord, net als de andere maatschappelijke organisaties, het belangrijk vindt dat de mening van omwonenden van een niet-grondgebonden veehouderijbedrijf er toe doet.

'Het is van belang dat de ondernemer zijn buren serieus neemt en rekening houdt met hun wensen en belangen. Dit alles uiteraard binnen redelijke grenzen. Daarom onderschrijven wij ook de omgevingsdialoog zoals in het ontwerpbesluit staat omschreven.'

Woensdag 11 januari bespreekt de provinciale Statencommissie de nieuwe Omgevingsvisie met gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. Op 25 januari volgt behandeling in de Statenvergadering van Gelderland.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer